wtorek, 29 września 2015

Pastelowy torcik. Serniczek na zimno z malinami

Wiem, że sezon na maliny powoli się kończy, ale gdzieniegdzie jeszcze na szczęście są:) Na przykład u mojej dobrej sąsiadki, która nigdy mi jeszcze nie odmówiła filizaneczki tych pysznosci;)
Tak też było i dzisiaj. Córka poszła i nazbierała a ja zrobiłam ten serniczek na bazie jogurtu naturalnego i serka mascarpone. Z malinami rzecz jasna. Na górę i do środka wylałam moją ulubioną pastelową galaretka o smaku "Lynchee Coctail". Serek malinowy wychodzi bardzo delikatny i lekko kwaskowaty, natomiast galaretka jest jedwabista i ma tak fajny delikatnie słodki smak, że całość komponuje się jak dla mnie idealnie.

***

Ostatnie tchnienie lata





Na tortownicę o średnicy 21cm


  • 40 dkg jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 10 dkg cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 30 dkg malin
  • 2 galaretki pastelowe o smaku "Lynchee coctail" - te  na 1,5 szklanki wody
  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
Serek mascarpone zmiksować, dodać jogurt, cukier i wszystko razem ubijać aż masa będzie gładka. Maliny rozetrzeć blenderem. Dodać do masy. Schłodzić. W tym czasie namoczyć żelatynę w 100 ml zimnej wody. Zostawić na kilka minut żeby napęczniała. Rozpuścić całkowicie w kąpieli wodnej (uważać żeby nie zagotować). Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, wymieszać i od razu wlać cienkim strumieniem do masy serowej cały czas miksując na niskich obrotach. Włożyć na kilka chwil do lodówki, żeby lekko stężała.
Tortownicę wyłożyć od dołu folią spożywczą.Na dnie poukładać ciasno biszkopty. Na środku położyć szklankę dnem do góry i docisnąć tak, żeby brzegi szklanki przekroiły biszkopty. Szklankę zostawić w środku. Dookoła niej wylać masę serową i wyrównać. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować galaretkę. Rozpuścić  obydwa opakowania w 600ml wody.
 Gdy sernik stężeje ostrym nożykiem odciąć masę od szklanki i ją wyjąć. W otwór wlewać  lekko tężęjącą galaretkę. Powinna sięgać jeszcze ponad masę serową. Zostawić do stężenia najlepiej na całą noc.

 
 
 
 
 


 





poniedziałek, 28 września 2015

Ciasteczka z ciasta francuskiego z miodem i sezamem. Francuskie ślimaczki z sezamem

Uwielbiam ciasto francuskie...zresztą pewnie nie tyko ja:) Za smak, maślany aromat a przede wszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:)








 

Na ok 30 sztuk ciasteczek:

  • płat ciasta francuskiego o wym. ok. 40x30cm
  • 2 łyżki płynnego pszczelego miodu (jeśli macie twardy i gęsty należy lekko podgrzać w rondelku, żeby lepiej się rozsmarowywał na cieście)
  • łyżka masła
  • 3 garści ziaren sezamu
Ciasto wyciągnąć z lodówki na ok. 15 min przed przyrządzaniem, żeby nabrało temperatury pokojowej. Miód wymieszać z masłem. Ciasto rozłożyć na blacie i posmarować cały blat przygotowaną masą. Posypać równomiernie sezamem. Zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na kanapeczki o grubości ok. 1-1,5 cm. Ja kroję za pomocą ostrego noża do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15 min.






niedziela, 27 września 2015

Ciasto "Pochmurne niebo"

Wpadła mi w ręce niebieska galaretka. Pomyślałam, że sklecę jakieś ciacho o nazwie "z niebem związanej". Akurat miałam ochotę na czekoladowy biszkopt z jakimiś chrupiącymi bakaliami, padło na płatki migdałowe,  a że biszkopty ciemne to "niebo" wyszło pochmurne.
Ciacho składa się z dwóch kakaowych biszkoptów pieczonych z płatkami migdałów i przełożonych kremem budyniowo- śmietankowym, na które wyłożyłam krem z bitej śmietany z niebieską galaretką i niebieską galaretkę na samą górę. Wyszło bardzo pyszne i fajnie wyglądające ciacho:)













Na blaszkę o wym. 33x25cm

 

Biszkopt kakaowy z migdałami (składniki x2, bo potrzebne są dwa takie same biszkopty)

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 36 łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g płatków migdałowych


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Żółtka oddzielić od białek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Wyłączyć mikser. W kubku wymieszać obie mąki, proszek i kakao. Przesiać i dodawać po łyżce do ubitej piany z żółtkami mieszając lekko gumową łopatką tak aby piana nie opadła. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać płatkami migdałowymi i upiec do "suchego patyczka" ok. 15-20 min.

Tak samo zrobić drugi biszkopt.

Krem budyniowo- śmietankowy:

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy lub ziarenka z wnętrza laski wanilii
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
Połowę mleka zagotować, a w drugiej połowie roztrzepać żółtka, cukier, cukier waniliowy lub wanilię i obydwie mąki. Wlać do gotującego mleka i wszystko zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, żeby nie utworzył się "kożuch". Ostudzić.
Masło lub margarynę wyciągnąć z lodówki. Masło i budyń  powinny mieć podobną temperaturę, żeby masa się nie ścięła. Masło ucierać i dodawać po łyżce budyń. Utrzeć na gładką konsystencję. Schłodzić.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Odstawić na chwilę żeby napęczniała. 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki ubić na sztywno. 50 ml zostawić do zahartowania żelatyny.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (uważać żeby się nie zagotowała!). Dolać 50 ml kremówki, wymieszać i od razu dodać po łyżce do ubitej śmietany. Ciągle miksować na najwolniejszych obrotach, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodawać po łyżce do masy budyniowej i lekko wymieszać do uzyskania jednolitego kremu. Kremem przełożyć dwa biszkopty z migdałami, tak aby drugi biszkopt był położony migdałami do dołu. Włożyć do lodówki.

Przygotować drugi krem.

Krem z bitej śmietany

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • niebieska galaretka
+ 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 800 ml gorącej, przegotowanej wody.


Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i cienkim strumieniem wlewać ostudzoną, lekko tężejącą  galaretkę ciągle miksując na wolnych obrotach. Od razu wyłożyć na przygotowane biszkopty. Widelcem zrobić rowki wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić przez ok. godz. po czym wylać delikatnie galaretkę. Odstawić do lodówki żeby galaretka dobrze stężała.
























Pyszny likier kukułkowy. Likier z kukułek

Pyszny, niezbyt gęsty, rarytasik dla wielbicieli popularnych "kukułek". Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis tutaj.  Chodził za mną i chodził i w końcu ja poszłam do sklepu i zakupiłam te pyszne cukierki i zrobiłam cały litr !! tylko dla siebie :D Polecam bardzo! W smaku przypomina mi angielski Beileys. Na wieczorne, babskie pogaduchy- pychota ...Na zdrówko;)





Składniki:

  • 300 ml czystej wódki
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml wody
  • 30 dkg cukierków "kukułki"

Cukierki razem z wodą zagotować i ciągle mieszając trzymać na wolnym ogniu aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać mleko z puszki, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Dodać wódkę, wymieszać i rozlać do butelek. Gotowe:)

piątek, 25 września 2015

Kurczak w słodko- kwaśnym sosie z cukinią. Szybki obiad po chińsku.

No to tak...dzieci wróciły ze szkoły, obiadu brak, dzień jakoś dziwnie się skurczył:))) Z takiej opresji najczęściej wychodzę z podniesioną głową i z kurczakiem w sosie słodko- kwaśnym na talerzach. Z ryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki niż kwaśny:) Dzieciaczków u mnie trójka, więc smaki muszą być łagodne inaczej musiałabym jeść wszystko sama:)





Składniki na  4 porcje:

  • 45-50 dkg fileta z piersi kurczaka
  • 30 dkg cukinii
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego (sos będzie ciemniejszy i bardziej aromatyczny) lub sojowego (sos będzie jasny)
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta mielonego imbiru


Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę  w 2-3 cm słupki, czosnek zmiażdżyć, ananas pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miękki środek i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć  cebulę i czosnek - ok. 2 min. Po tym czasie dorzucić marchewkę i dalej podsmażać ok 2 min. Następnie odłożyć warzywa na bok patelni, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron ok 3 min. Dodać ananasa i wszystko wymieszać. Trzymać jeszcze na wolnym ogniu  ok. 3 min. Mieszać. W kubku połączyć sok z ananasa z sosem sojowym i przecierem. Wlać na patelnię, przyprawić imbirem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze wszystko na wolnym ogniu kilka minut (3-4). Nie za długo, bo mięso zrobi się twarde.

czwartek, 24 września 2015

Naleśniki z musem jabłkowym i serkiem mascarpone

Przyszła  mi ostatnio wielka ochota na naleśniki. Padło na jabłka, bo zapas ich zrobiłam z myślą o zrobieniu szarlotki, ale jakoś tak dni teraz strasznie krótkie i czasu mało, więc szarlotka musi poczekać a jabłka zmieniły się w pyszny mus i razem z naleśnikami i serkiem mascarpone  stworzyły jedną, smakowitą całość.





Na ok. 10 naleśników użyłam:

  • 2,5  szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej)
  • 30 dkg mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka oleju

Na mus jabłkowy:


  • 3-4 jabłka ( najlepiej renety)
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła
  • opcjonalnie łyżka cukru lub więcej miodu jeśli mus nadal będzie kwaśny ( zależy od rodzaju jabłek)

Dodatkowo:

  • kubeczek serka mascarpone 230g
  • łyżka cukru pudru
  • płaska łyżeczka  cynamonu

Zacząć od przygotowania musu jabłkowego, bo musi się schodzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Smażyć w rondelku razem z masłem i miodem aż jabłka będą miękkie, po czym zmiksować blenderem. Ostudzić. 

Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Serek mascarpone zmiksować, dodać cukier i cynamon i wymieszać. Na każdym naleśniku rozsmarować według uznania porcję serka, polać musem jabłkowym  i zwinąć w rulony lub trójkąty. 








Jogurtowe kluseczki z lekkim owocowym sosem. Kluseczki z jogurtu naturalnego.

Dzisiaj na śniadanie najmłodszy synek poprosił mnie o "coś doblego". Oczywiście nie mogły to być zwykłe płatki lub kanapka...Od razu pomyślałam o zrobieniu lekkich, jogurtowych kluseczek. Sos do polania wymyśliłam w trakcie ich gotowania. Resztę jogurtu naturalnego wymieszałam z  konfiturą porzeczkowo - wiśniową (oczywiście własną, domową) i łyżeczką miodu. Sądząc po pustym talerzyku chyba zdałam dzisiejszy egzamin:))

Kluseczki można oczywiście wykorzystać według własnego uznania- przykładowo z sosami mięsnymi, albo podane na słodko w innej wersji np. z podgrzanym masłem i miodem.




 

Składniki na dwie  porcje:

środa, 23 września 2015

Ryż ze śliwkami pod pierzynką. Zapiekany ryż.

Śliwki uwielbiam w każdej postaci, najbardziej na ciepło.Staram się więc jak najczęściej umieszczać je w naszym domowym menu, póki jeszcze sezon trwa. Dzisiaj postanowiłam wypróbować śliwki węgierki w duecie z ryżem w postaci słodko-kwaśnej zapiekanki. Całość ładnie schowałam pod "koglowo-moglową" kołderką. Wyszło bardzo smacznie. Polecam zajadać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego:)




 

Składniki na naczynie do zapiekania o wym. 20x25cm:

poniedziałek, 21 września 2015

Leczo z pulpecikami w sezamie

Sezon na cukinię i paprykę trwa więc trzeba jak najdłużej korzystać z tego bogactwa smaku i witamin. Na nadchodzące jesienne dni  proponuję pyszne, rozgrzewające danie do przygotowania w godzinkę. Jedna z moich wariacji na temat lecza, gdzie kiełbasę zastąpiłam pulpecikami z mięsa mielonego w chrupiącym sezamie. Danie można przechowywać w lodówce do kilku dni i w ogóle nie traci na smaku a nawet zyskuje, bo mięsko w tym czasie fajnie przejdzie wszelkimi "dobrociami" z sosu.







 

Składniki na 6 porcji (12 pulpecików):

niedziela, 20 września 2015

Ciasto "Lion"

Takie ciasta lubię...zarówno jeść jak i piec. Szybkie, pyszne i bardzo efektowne. Szybkie, bo wymaga upieczenia tylko  jednego biszkoptu a reszta to mieszanie, ubicie śmietany i przełożenie. Pyszne, gdyż połączenie słodkiego i słonego smaku daje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu  ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo.








 

Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm:


czwartek, 17 września 2015

Czekoladowe cappuccino

Pyszna kawa na jesienne popołudnie, z kawałeczkiem jakiegoś dobrego ciacha ma się rozumieć:)



Proporcje składników na 2 filiżanki:

środa, 16 września 2015

"Bounty" w białej czekoladzie

Bardzo słodki, bardzo kokosowy i bardzo łatwy deser. Jeśli ktoś lubi popularny "rajski batonik" niech koniecznie wyprobuje ten przepis. Bounty w oryginale jest pokryty mleczną czekoladą. Ja akurat takiej nie miałam pod ręką, a że późny wieczór już byl- użyłam białej. Też wyszło bardzo pysznie. Może troszkę bardziej słodko. Ale co tam:)




"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem

Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Placki mają delikatny środek a na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka. Już bez żadnego farszu są bardzo smaczne. Ja wykorzystałam te placki do zrobienia a`la tostów z farszem pieczarkowym, które zapiekłam z żółtym serem w piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i  pysznie.






 

Na 16 placków (czyli 8 gotowych "tostów") użyłam:

poniedziałek, 14 września 2015

"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla.

Szybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;)





Na 6 sztuk placków potrzebujemy:

piątek, 11 września 2015

Śliwki w kopertach z miodem i imbirem

Delikatne pierożki że śliwkami z nutą rozgrzewającego imbiru na obiad w chłodny deszczowy dzień jak dzisiaj...Miodzioo. Dosłownie, bo całość polana ciepłym, miodowo-maślanym sosem. 




 

Tort z samochodzikami

W środku cztery warstwy czekoladowego ciasta przełożone bitą śmietaną i wiśniami.







środa, 9 września 2015

Ślimaczki cynamonowe (Kanelbullar)

Oj zapachniało mi w domu że hej! Zapachniało pięknie - cynamonem i masełkiem:)  Niech i tutaj na blogu zapachnie i u Was w domkach. Przepis zatem podaję na przepyszne bułeczki, który wyszperałam tutaj.  Bardzo, bardzo polecam!






Stripsy drobiowe. Kurczak a`la KFC

Soczyste kawałki kurczaka w cieście. Przepis znaleziony na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . O niebo lepsze od podawanych w popularnej sieci Fast Food. W oryginalnym przepisie są w wersji pikantnej, ale doprawić można według własnego smaku. Ja gotuję głównie dla dzieci, więc zrezygnowałam całkowicie z przyprawy chili i zmniejszyłam ilość pieprzu
.






niedziela, 6 września 2015

Pani Walewska

Ulubione ciasto mojej córki. Nie może go zabraknąć na żadnej domowej uroczystości. Dość pracochłonne ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)




piątek, 4 września 2015

Paluchy drożdzowe z serkiem i solą morską

Coś mnie wzięło na paluszki. Tym razem nie rybne a drożdżowe. Chrupiace na zewnątrz i miękkie w środku. O smaku jaki sobie sami wymyślimy. Ja zrobiłam z topionym serkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z  mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać solo lub z dowolnymi sosami np. z sosem pomidorowym . Polecam.

 Składniki :


  • 40dkg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru
  • 5 dkg masła miękkiego
  • 1/2 łyżeczki soli zwykłej

Sól morska gruba do posypania
5 dkg serka topionego (u mnie kremowy)
3 łyżki mleka

Drożdże rozkruszyc w dużej misie, wlać ciepłe mleko, dodać cukier i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, masło i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę ciepłego mleka a jeśli zbyt rzadkie - mąki. Odstawić na ok. 30 min żeby podwoilo objętość. W tym czasie serek topiony włożyć do rondelka z grubym dnem, dolac mleko i podgrzewać na małym ogniu az serek sie rozpuści, nie zagotować. Ciasto wyłożyć na  posypaną mąką stolicę i

czwartek, 3 września 2015

Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym

Żeby zachęcić moje dzieci do jedzenia ryby, często robimy razem paluszki rybne- na różne sposoby. Tradycyjnie- panierowane w bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach migdałowych- te smakują im najbardziej. Polecam też wypróbować obtaczane w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam.

wtorek, 1 września 2015

Kruche ciasteczka z jabłkami i wiśniami

Bardzo ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Dla wielbicieli ciasta kruchego w połączeniu z owocami, więc chyba zaryzykuję stwierdzenie że dla sporej większości:)

Devolay z mięsa mielonego z mozzarellą i bazylią

Tradycyjny kotlet z fileta drobiowego w bardziej delikatnym wydaniu. Idealny dla dzieci, bo nie trzeba wiele gryźć i możemy mieć pewność ze talerze po obiedzie zostaną puste. Przynajmniej u mnie zawsze tak jest gdy robię te kotleciki. Oprócz farszu, który proponuję w przepisie można użyć innego sera czy plasterka szynki z kawałkiem czerwonej papryki. Co kto lubi.