niedziela, 29 listopada 2015

Meksykańska sałatka z kurczakiem







Dzisiaj polecam Wam pyszną sałatkę o wyrazistym i pikantnym smaku.  Idealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:)

 

Dla 4-5 osób:

  • 35 dkg mięsa z piersi kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 15 dkg ostrego żółtego sera
  • por ( jasna część)
  • 1 papryka czerwona  lub zielona
  • 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej  + sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju

Sos:

  • 2 łyżki majonezu + 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól i pieprz do smaku


Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z przyprawą meksykańską, solą i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać i zostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie usmażyć ( kilka minut) na pozostałym tłuszczu i ostudzić. Por przekroić wzdłuż na połowę a następnie w piórka i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i ostudzić. Ser pokroić w drobną kostkę. Fasolę opłukać wodą. Paprykę pokroić w cienkie paseczki.  Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć w naczyniu.

Majonez wymieszać z ketchupem. Dodać do sałatki i wymieszać. Ewentualnie doprawić.





Sałatki na jesienne wieczory

wtorek, 24 listopada 2015

Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem

 
 


Mięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie.
Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;)
Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle).

 Ciasto:

  • 50-55 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Nadzienie:

  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub ulubionych przypraw korzennych
  • białko jaja
Oraz rozmącone jajko do posmarowania bułeczek

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, szczyptą soli, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Masło roztopić i przestudzić.  Mąkę ( nie wszystko) przesiać do miski, dodać mleko, skórkę, cukier, jajko, zaczyn i zarobić ciasto, najlepiej przy pomocy robota, bo ciasto będzie dość luźne. W czasie wyrabiania dolewać masło i resztę mąki ( nie więcej niż w przepisie, bo drożdżówki będą suche). Wyrabiać min. 10 minut. Przykryć ściereczką i  odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość.

W tym czasie przygotować nadzienie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, kakao i przyprawami. Dodać białko jaja i dokładnie zmiksować.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Uformować kulę. Podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować na cienki podłużny placek (owal). Na całą powierzchnię nałożyć cienką warstwę nadzienia. Pokroić wzdłuż na cienkie paski i zwinąć w rulon jak na zdjęciu. Otrzymany rulon zwinąć w ślimak zawijając końcówkę pod spód lub przyklejając rozmąconym jajkiem. Układać w dość dużych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na
20-30 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Piec ok 15- 20 minut na złoty kolor.







niedziela, 22 listopada 2015

Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI



 
 
 
 



Nie mogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na  coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Gruszkowy smak przełamuje słodycz kremu z "Michałkami".

Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami, ale za mną te gruszki chodziły i chodziły...:)





Składniki ( blaszka 35x25cm)

Zacznę od podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta.

Warstwa gruszkowa:

  • 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe)
Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować delikatnie ok. 10 minut, aż gruszki zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zastygnięcia.
W tym czasie przygotować biszkopt.

Biszkopt:

 ( ja wolę robić biszkopt bez proszku do pieczenia, bo według mnie taki jest o wiele  smaczniejszy i lepiej się kroi, ale jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia)

  • 6 jajek L
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 1 torebka budyniu czekoladowego

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2  łyżeczki żelatyny
  • 15 sztuk białych "Michałków"

Dodatkowo:

  • ok. 30 sztuk herbatników zwykłych
  • 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji

1. Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować delikatnie ok. 10 minut, aż gruszki zmiękną. (Można zblendować na gładki mus, jeśli ktoś woli). Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zastygnięcia.
W tym czasie przygotować biszkopt.
 
2. Piekarnik rozgrzać do tem. 180 stopni C ( termoobieg 160). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier ( po łyżce). Cukier musi się rozpuścić. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i dalej już używać tylko łopatki lub łyżki. Mąkę połączyć z kakao i budyniem  i przesiewając stopniowo, bardzo delikatnie łączyć z masą jajeczną w taki sposób, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta. Wylać biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Piec ok. 25 minut ( do suchego patyczka). Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.

 3. Jeden blat wyłożyć z powrotem na dno formy. Wylać tężejącą masę gruszkową.  Od razu wyłożyć warstwę herbatników, lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki. Teraz można zacząć robić krem.

4. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Cukierki pokruszyć lub drobno pokroić. Serek rozetrzeć z łyżką cukru pudru. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serek mascarpone ( ma to trwać nie za długo- dosłownie chwilkę, bo masa może się ściąć). Na koniec wlać cieniutkim strumieniem przestudzoną ale jeszcze płynną żelatynę i szybko połączyć z masą. Dodać pokruszone cukierki. Lekko wymieszać.

5. Odłożyć 3- 4 łyżki kremu na wierzch. Resztę rozsmarować na herbatnikach. Nałożyć drugi blat biszkoptu. Rozsmarować cieniutko odłożony krem. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić, Najlepiej całą noc.












czwartek, 19 listopada 2015

Miękkie pierniczki (jak alpejskie)




 
 

 
 
 

Bardzo dobre pierniczki, mięciutkie zaraz po upieczeniu.  Przepis  z bloga Moje Wypieki.
Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy, ale teraz już wiem, że nie ostatni. Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę.

Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają i lekko tracą kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem. 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika  (w oryginalnym przepisie- 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu
  • 250 g masła
  • 400 g miodu
Dzień przed pieczeniem
Kakao wymieszać z mąką.
Miód zagotować z przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać masło, poczekać aż się rozpuści. Ostudzić. W śmietanie rozpuścić sodę i odłożyć, żeby zwiększyła swoją objętość. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, np. do lodówki. Do następnego dnia zgęstnieje.
 
W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm i wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy by się błyszczały trzeba posmarować je przed pieczeniem białkiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut. Ja piekłam 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
 
 

środa, 18 listopada 2015

"Skrętki" z kurczaka




Cieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu  lub domowej tortilli.


"Leniwe pierogi". Kluski z twarogiem



Uwielbiam te "klusko-pierogi". I ogólnie bardzo lubię takie szybkie dania, bo czasu na gotowanie przy trójce dzieci zbyt wiele nie ma. A takie na przykład kluseczki ( pierogi to chyba tylko z nazwy:) robi się w tempie ekspresowym,  a pyszne są, że ho ho. Polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem i cynamonem znikają w mgnieniu oka. Dzisiaj troszkę pobawiłam się z mioim  dwulatkiem i foremkami wykroiliśmy śliczne " leniwe kwiatuszki". Te zniknęły jako pierwsze:) Fajny sposób na niejadków:)


 Dla 3-4 osób:

niedziela, 15 listopada 2015

Jajka zapiekane w bagietkach

Banalne, ale bardzo pyszne. To właściwie bardziej propozycja niż przepis. Na gorącą kolację bez zbędnego wysiłku. Można wykorzystać niezbyt świeże bułki i dowolnie "nadziać", według własnych upodobań. Ważne, żeby żółtko się nie do końca ścięło i pysznie wypływało ze środka przy każdym kęsie:) mniam:)


Na dwie sztuki:

sobota, 14 listopada 2015

Tort na 90- te urodziny

Miałam zaszczyt zrobić ten tort dla 90- letniej solenizantki. Owocowy, bo owoce bardzo lubi:). Z musem gruszkowym, masą śmietankową z mascarpone i  brzoskwiniami.







Literki nie były jeszcze przyklejone i troszkę się rozleciały:)

piątek, 13 listopada 2015

Placuszki kukurydziane z serem





Alternatywa dla placków ziemniaczanych. Chrupiące, pachnące, z ciągnącym serkiem w środku i w dodatku do zrobienia w kilka chwil. Można przyprawić na ostro. Najczęściej zajadamy polane ketchupem. Najlepiej smakują gorące.


Składniki:

środa, 11 listopada 2015

Masa cukrowa - mój wypróbowany przepis










Masa cukrowa to fantastyczny materiał do ozdabiania różnych wypieków, głównie tortów. Daje nieograniczone możliwości i praktycznie można z niej zrobić wszystko.
Podaję przepis, z którego korzystam już od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona. Wcześniej  testowałam różne krążące w sieci. Bywało różnie:) Ostateczna wersja jest efektem prób i błędów i według mnie jest świetna:)
 Sekretem udanej masy jest ważenie wszystkich sypkich składników i dokładne odmierzenie wody, bo wiadomo że łyżeczka łyżeczce nie równa. Jeśli dodamy za mało glukozy, masa będzie się kruszyć a jeśli za dużo żelatyny to masa będzie sucha i mało elastyczna.
Dodatek gliceryny uelastycznia masę i opóźnia wysychanie. Oczywiście to są tylko moje wnioski, ale masa cukrowa z tego przepisu wychodzi bardzo dobra, więc przepis podaję:)

Składniki:

(do pokrywania całego tortu przygotowuję  masę z podwójnej porcji. Zawsze trochę zostaję i z tego robię dekorację)

wtorek, 10 listopada 2015

Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem




Takie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków z koła o średnicy 8cm.

Składniki na ciasto:

sobota, 7 listopada 2015

Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem




Dzisiaj proponuję takie oto kruche ciasteczka o korzennym aromacie z  orzechowym nadzieniem. W sam raz  do kawy lub kubka herbaty na długie jesienne lub zimowe wieczory.

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru pudru
  • łyżeczka  kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać tylko cynamon)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • łyżka masła
  • ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto


Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować. Ostudzić, ewentualnie dodać alkohol.

Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C ( termoobieg 160). Z ciasta odrywać kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach, nałożyć nadzienie - ok. pół łyżeczki i formować kulkę. Nie spłaszczać. Układać w dość dużych  odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min.

środa, 4 listopada 2015

Sałatka z białej kapusty do słoików. Kapusta z papryką na zimę

Jedna z moich ulubionych sałatek "zimowych". Łagodna w smaku, lekko słodkawa, nie kwaśna. Idealna do obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml.



 

Składniki:

  • 3 kg białej kapusty
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego

Zalewa

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekać.
Kapustę posolić i ściskać w dłoniach aż puści sporo soku. Dodać resztę warzyw, natkę pietruszki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać olej i wymieszać.
Wodę zagotować z octem i cukrem. Ostudzić. Wlać do sałatki i dobrze wszystko połączyć. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
(Polecam spróbować smaku sałatki i ewentualnie przed zagotowaniem doprawić jeszcze po swojemu).
Następnie wszystko doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować przez kilka minut. Gorące nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzowac 20 minut.