wtorek, 29 marca 2016

Sałatka "Grzybowa polana". Warstwowa sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Jeśli lubicie tradycyjną warzywną sałatkę, to ta na pewno Wam zasmakuje. Dzięki kawałkom przyprawionego kurczaka jest bardziej wyrazista w smaku i sycąca, ale przede wszystkim pięknie wygląda - nie tylko na świątecznym stole.

Inspiracja: klik

 



Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm):

  • słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml
  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ziemniaki
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 100g żółtego sera
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki)
  • majonez ok. 6 łyżek
Marchewki i ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć  na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy.

Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Składniki układać warstwami pamiętając aby każdą warstwę po ułożeniu delikatnie docisnąć łyżką. Zostawić w lodówce najlepiej na noc. Przed samym podaniem odwrócić tortownicę do góry dnem przykładając talerz, na którym sałatka będzie podana na stół. Delikatnie zdjąć folię.

Ułożenie od dołu w tortownicy:
 
Pieczarki nóżkami do góry
*
Posiekana zielenina - wkładać w miarę możliwości pomiędzy pieczarki
*
marchewka oprószona solą i pieprzem
*
cienka warstwa majonezu
*
ziemniaki oprószone solą i pieprzem
*
cienka warstwa majonezu
*
mięso
*
cienka warstwa majonezu
*
ogórki
*
cienka warstwa majonezu
*
jajka
*
cienka warstwa majonezu
*
ser żółty
 
Ja nie dodawałam już sera, bo mi się nie zmieścił w formie i też wyszła pysznie :) Jajek nie kroiłam w kostkę tylko w plasterki, bo u mnie stanowiły ostatnią warstwę.

 
 
 

 
 
 
 
 

2 komentarze: