niedziela, 21 lutego 2016

Łatwe ciasto z budyniem i wiśniami






Ten przepis polecam wszystkim, którzy nie przepadają za pieczeniem lub nie mają na to czasu a dobre ciastko zjeść lubią :) Prosty i sprawdzony. Wiśnie naturalnie można zastąpić innymi owocami.


Składniki:

  • 5 jajek "L"
  • 25 dkg miękkiej margaryny do pieczenia lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50 ml oleju
  • drylowane wiśnie z kompotu ( ze słoika o poj. 900ml)
  • duży budyń czekoladowy z cukrem przyrządzony według przepisu na opakowaniu ( na 750 ml mleka)

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C (termoobieg 150 stopni C).
  2. Blachę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą.
  3. Wiśnie odcedzić z kompotu.
  4. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli, dosypać resztę cukru i ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
  5. Do ubitych żółtek dodać olej i pokrojony na małe kawałki tłuszcz i dalej miksować.
  6. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną i  na zmianę z ubitą pianą z białek i mąką ziemniaczaną dodawać do ciasta. Już nie miksować tylko delikatnie mieszać np. łyżką lub łopatką.
  7. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć równomiernie wiśnie. Przykryć gorącym budyniem. Na budyń łyżeczką kłaść porcje pozostałego ciasta.
  8. Piec ok. 45 min.
  9. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.



















niedziela, 14 lutego 2016

Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami

 Wilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :)



P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda  fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia.


Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dkg masła
  • 4 kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremowej 36%
  • 30 dkg cukierków truflowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g)
  • 250 ml serka mascarpone

Dekoracja:

  • 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki)
  • świeże truskawki
Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować, bo ciasto jest wilgotne.


Przygotowanie ciasta:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170st. C. 
  2. Wodę zagotować razem z masłem,cukrem i kakao. Wszystkie skadniki powinny się połączyć. Wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części. Każda nałożyć do tortownice wyłożonej  od dołu papierem do pieczenia. Każdy blat piec ok. 15-20 min ( do suchego potyczka).

Przygotowanie kremu:
  1. Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej pokruszone cukierki i czekoladę. Ostudzić i pozostawić do schłodzenia w lodówce ( najlepiej na całą noc). Schłodzony serek mascarpone rozmieszać w misce, dodać przygotowaną śmietankę i wszystko razem ubić ( nie za długo, żeby krem się nie zważył).
  2. Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu.

Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską.

Przygotowanie czekoladowej opaski na tort:

  1. 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  2. Na papierze pergaminowym odrysować prostokąt o wymiarach obwodu tortu i jego wysokości ( + 1 cm jeśli chemy żeby opaska wystawała lekko ponad tort).
  3. Wyciąć narysowany kształt i rozsmarować na nim równomiernie roztopioną czekoladę. Niewielką ilość czekolady odłożyć do dalszej dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia.
  4. Gdy czekolada zastygnie ( choć nadal musi być lekko plastyczna, żeby opaskę można było wygiąć), przyłożyć razem z papierem do tortu (stroną z czekoladą do kremu) i lekko docisnąć. Pozostawić do zupełnego zastygniecia czekolady, po czym papier delikatnie ściągnąć. 

Tort udekorować świeżymi truskawkami i płynną czekoladą. Trzymać w lodówce.

RADA: Aby truskawki dłużej zachowały świeży wygląd na torcie pokrywam je glazurą sporządzoną z łyżeczki żelatyny rozpuszczonej z łyżeczką cukru w 5 łyżkach gorącej wody. Smaruję pędzelkiem po przestudzeniu, gdy glazura zacznie lekko tężeć.



 


poniedziałek, 8 lutego 2016

Pszenne bułeczki

 Zapach domowego pieczywa w domu - bezcenny :) Chociaż nie zawsze mam czas, to przynajmniej raz w tygodniu staram się, aby taki aromat i smak w naszym domu zagościł. Te bułeczki robię najczęściej, bo dzieci bardzo je lubią i zawsze wychodzą jednakowo rumiane i smaczne. Polecam:)






Składniki (ok.  20 szt.):

  • 1 kg pszennej mąki chlebowej
  • 400ml ciepłej wody
  • 200ml ciepłego mleka
  • 50g drożdży świeżych
  • 50g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • rozbełtane jajko do posmarowania
Drożdże rozetrzeć w dość dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5min. Do dużej misy w której będzie wyrabiane ciasto wsypać połowę mąki, sól, rozczyn z drożdży, mleko i wyrabiać, najlepiej robotem z końcówką typu "hak" dosypując resztę mąki, wody i masło. Wyrabiać ok 15min. Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, nie wyrabiać. Uformować wałek i nożem odcinać kawałki ciasta. Formować bułeczki i układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie pozostawić od podrośnięcia na ok. 15min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C (termoobieg). Przed samym włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować delikatnie rozmąconym jajkiem. Piec ok. 15-20 min. Smacznego!  

wtorek, 2 lutego 2016

Pączki tradycyjne


 
 
 
 
 
Za dwa dni Tłusty Czwartek, bez pączków się nie obejdzie :) Każdy pewnie ma swój ulubiony, sprawdzony przepis. Ja podaję swój, który polecam, bo pączusie wychodzą bardzo dobre - miękkie, lekkie i nie nasiąkają tłuszczem.




Składniki na ok. 20 pączków:

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę
  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dkg stopionego masła
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu
+ twarde powidła lub marmolada  ( u mnie z róży)
  olej do smażenia (ok. 1 litr)
  cukier puder do posypania


Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyć do podrośnięcia.

Mąkę przesiać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, najlepiej robotem z odpowiednią końcówką, bo ciasto jest klejące. Gdy składniki ciasta się połączą, wlewać cienkim strumieniem roztopione i przestudzone masło i wyrabiać jeszcze do całkowitego wchłonięcia masła. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę (powinno podwoić objętość).

Po tym czasie delikatnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 1 cm. Na jednej połowie  kwadratu nakładać łyżeczką nadzienie ( jeśli powidła lub marmolada jest zimna należy  ją lekko podgrzać) w odległości ok. 10 cm. Przykryć drugą połową ciasta i szklanką wykrawać pączki tak aby "górka" z nadzieniem znalazła się na środku pączka.
Resztę ciasta ponownie delikatnie zagnieść, rozwałkować i w ten sam sposób wycinać pączki.
Pozostawić do podrośnięcia na pół godziny

Olej rozgrzać i smażyć pączki po ok 3 min. z każdej strony. Trzeba pilnować, aby tłuszcz nie był za bardzo rozgrzany, bo wtedy pączki szybko zrumienią się zewnątrz a w środku  będą surowe. Olej powinien tylko lekko "mrugać" wokół pączków. Wykładać na papierowy ręcznik. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!