wtorek, 29 marca 2016

Sałatka "Grzybowa polana". Warstwowa sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Jeśli lubicie tradycyjną warzywną sałatkę, to ta na pewno Wam zasmakuje. Dzięki kawałkom przyprawionego kurczaka jest bardziej wyrazista w smaku i sycąca, ale przede wszystkim pięknie wygląda - nie tylko na świątecznym stole.

Inspiracja: klik

 



Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm):

  • słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml
  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ziemniaki
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 100g żółtego sera
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki)
  • majonez ok. 6 łyżek
Marchewki i ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć  na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy.

Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Składniki układać warstwami pamiętając aby każdą warstwę po ułożeniu delikatnie docisnąć łyżką. Zostawić w lodówce najlepiej na noc. Przed samym podaniem odwrócić tortownicę do góry dnem przykładając talerz, na którym sałatka będzie podana na stół. Delikatnie zdjąć folię.

Ułożenie od dołu w tortownicy:
 
Pieczarki nóżkami do góry
*
Posiekana zielenina - wkładać w miarę możliwości pomiędzy pieczarki
*
marchewka oprószona solą i pieprzem
*
cienka warstwa majonezu
*
ziemniaki oprószone solą i pieprzem
*
cienka warstwa majonezu
*
mięso
*
cienka warstwa majonezu
*
ogórki
*
cienka warstwa majonezu
*
jajka
*
cienka warstwa majonezu
*
ser żółty
 
Ja nie dodawałam już sera, bo mi się nie zmieścił w formie i też wyszła pysznie :) Jajek nie kroiłam w kostkę tylko w plasterki, bo u mnie stanowiły ostatnią warstwę.

 
 
 

 
 
 
 
 

Tort piętrowy z misiami na podwójne urodzinki :)

Znajoma poprosiła mnie o tort na urodzinki dwóch chłopców. Z misiami :) Po jednym dla każdego małego solenizanta. Pierwszy raz lepiłam takie maleństwa :) Zajęło mi to trochę czasu, ale wyszły chyba całkiem fajne, prawda ?? ;)



 
 
 
 





niedziela, 20 marca 2016

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Błyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą.

 
 



Składniki na 24 sztuki:

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia
  • 3  łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • duże jajko
  • 4 łyżki gęstej,  kwaśnej śmietany

Nadzienie czekoladowe:

  • 18g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
oraz 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem


1.Przygotowanie nadzienia: Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamana na kawałki czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia.

2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszki ( 2 lub 3) wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz.  Wstępnie zagnieść rękoma, dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto o konsystencji podobnej do kruchego. Podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Podzielić na 8 trójkątów. Na brzeg każdego kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać jak na zdjęciu poniżej.
 


4. Układać na papierze do pieczenia, posmarować rozmącony  jajkiem i piec ok. 30-35 minut w zależności od wielkości, na złoty kolor.
5. Ostudzone rogaliki posypać obficie cukrem pudrem lub udekorować lukrem.


czwartek, 17 marca 2016

Maślane ciasteczka. Kruche ciastka do dekorowania

Idealne ciasteczka do dekorowania np. lukrem. Nie tracą kształtu podczas pieczenia i nie łamią się, chociaż są bardzo kruche. Ciasto jest delikatne, więc podczas przenoszenia wyciętych kształtów najlepiej pomagać sobie płaskim nożykiem. Nie polecam dodawać więcej mąki niż podałam w przepisie, bo ciasteczka po upieczeniu będą twarde.





 




Składniki na ok. 50 średniej wielkości ciasteczek ( u mnie wielkanocne foremki) :


  • 40 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 2 jajka
  • 15 dkg cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwej wanilii

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać jajka i miksować jeszcze przez kilka minut. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto owinąć do folii i odłożyć na ok. godzinę do lodówki. Niewielkie porcje ciasta rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy (grubość ok. 3mm) i wykrawać foremkami dowolne kształty. Delikatnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min. w piekarniku z funkcją grzania góra-dół w temp. 180 st. C.
Idealne ciasteczka  do dekorowania lukrem królewskim lub masą cukrową.