- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 1 średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku

Blog o moim kucharzeniu. Żeby zawsze i wszędzie mieć pod ręką moje ulubione przepisy. Od jakiegoś czasu próbuję swoich sił w dekorowaniu wypieków masą cukrową. W zakładce TORTY prezentuję galerię zdjęć zrobionych przeze mnie tortów w stylu angielskim. Będzie mi ogromnie miło jeśli moje prace staną się dla kogoś inspiracją.
czwartek, 13 sierpnia 2015
Sos pomidorowy do pizzy
Placuszki z kurczaka z cukinią
Te rumiane placuszki to bardzo smaczna alternatywa dla fileta drobiowego podawanego w tradycyjny sposòb, czyli w naszej poczciwej, narodowej panierce. Sezon na cukinię trwa więc trzeba korzystać. Można jeść je nie tylko na ciepło do obiadu. Jeżeli mi zostają to robię dzieciom a'la hamburgery z ròznymi dodatkami- salatą, pomidorem, papryką. Polecam.
środa, 12 sierpnia 2015
Bardzo dobre ciasto na pizzę
U mnie w domu jest już prawie tradycją, że zawsze w czwartek robię z dziećmi pizzę. To taki rodzaj opróżniania lodówki przed postnym dniem jakim jest piątek. Pozostałe dodatki oczywiście wg uznania i oczywiście dużoooo sera najlepiej mozarella.
wtorek, 11 sierpnia 2015
niedziela, 9 sierpnia 2015
Mega szybkie ucierane ciasto z owocami
Ostatnio na moim stole króluje to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba owocami. Ja robiłam już z wiśniami, truskawkami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak chwil dzieciństwa spędzonych u mojej kochanej babci. Polecam:)
Z truskawkami...
niedziela, 26 lipca 2015
"Wiśniowe westchnienie"
Nazwa tego ciasta nie jest "wyssana z palca";) Można sobie westchnąć już na sam widok a po spróbowaniu pozostaje tylko....dokroic oczywiście kolejny kawałek. Ciasto jest pyszne. Pomimo bezy z migdałami nie jest zbyt słodkie. To dzieki kwaskowatej wkładce z wisni i galaretki. Kruchutkie ciasto, kremowka i chłodna galaretka wisniowa- jak dla mnie pyyyycha. Przepis podpatrzylam tutaj klik .
Ciasto:
Rada: Beza bardzo szybko się rumieni. Aby temu zapobiec ja zawsze przykrywam blachę na pierwsze 10min pieczenia folią aluminiową i przyciskam ją jakąkolwiek blaszką o większej powierzchni niż ta, w której jest wypiek żeby nie wpadła do środka. Po tym czasie zdejmuje i piekę normalnie. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ciasto w uchylonym piekarniku, żeby beza lepiej się podsuszyła:)
Beza migdałowa:
Masa:
Wkładka wiśniowa:
Złożenie ciasta:
Ciasto bez bezy
masa
wiśnie
tężejąca galaretka
masa
ciasto z bezą migdałową
Ciasto:
- 30dkg mąki pszennej
- 15dkg cukru
- 6 żółtek
- 20dkg margaryny
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Rada: Beza bardzo szybko się rumieni. Aby temu zapobiec ja zawsze przykrywam blachę na pierwsze 10min pieczenia folią aluminiową i przyciskam ją jakąkolwiek blaszką o większej powierzchni niż ta, w której jest wypiek żeby nie wpadła do środka. Po tym czasie zdejmuje i piekę normalnie. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ciasto w uchylonym piekarniku, żeby beza lepiej się podsuszyła:)
Beza migdałowa:
- 6 białek
- 30dkg cukru
- płatki migdałowe ok.10dkg
Masa:
- 800ml śmietany kremówki 36% lub 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
Wkładka wiśniowa:
- 2 galaretki wiśniowe
- drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:)
Złożenie ciasta:
Ciasto bez bezy
masa
wiśnie
tężejąca galaretka
masa
ciasto z bezą migdałową
piątek, 15 maja 2015
piątek, 1 maja 2015
niedziela, 22 marca 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)