czwartek, 13 sierpnia 2015

Sos pomidorowy do pizzy


  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano
  • sól,  pieprz i odrobina cukru do smaku





Placuszki z kurczaka z cukinią

Te rumiane placuszki to bardzo smaczna alternatywa dla fileta drobiowego podawanego w tradycyjny sposòb, czyli w naszej poczciwej, narodowej panierce. Sezon na cukinię trwa więc trzeba korzystać. Można jeść je nie tylko na ciepło do obiadu. Jeżeli mi zostają to robię dzieciom a'la hamburgery z ròznymi dodatkami- salatą, pomidorem, papryką. Polecam.


środa, 12 sierpnia 2015

Bardzo dobre ciasto na pizzę

U mnie w domu jest już prawie tradycją, że zawsze w czwartek robię z dziećmi pizzę. To taki rodzaj opróżniania lodówki przed postnym dniem jakim jest piątek. Pozostałe dodatki oczywiście wg uznania i oczywiście dużoooo sera najlepiej mozarella.



wtorek, 11 sierpnia 2015

Tort koń

Tort na zamówienie małej a zarazem ogromnej miłośniczki koni. Radość była wielka. To cieszy:) 

 

 


 
 
 

niedziela, 9 sierpnia 2015

Mega szybkie ucierane ciasto z owocami

Ostatnio na moim stole  króluje  to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba  owocami. Ja robiłam już  z wiśniami, truskawkami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak chwil dzieciństwa spędzonych u mojej kochanej babci. Polecam:)



Z truskawkami...
 
 

 






niedziela, 26 lipca 2015

"Wiśniowe westchnienie"

Nazwa tego ciasta nie jest "wyssana z palca";) Można sobie westchnąć już na sam widok a po spróbowaniu pozostaje tylko....dokroic oczywiście kolejny kawałek. Ciasto jest pyszne. Pomimo bezy z migdałami nie jest zbyt słodkie. To dzieki kwaskowatej wkładce z wisni i galaretki. Kruchutkie ciasto, kremowka i chłodna galaretka wisniowa- jak dla mnie pyyyycha. Przepis podpatrzylam tutaj klik .






Ciasto:
  • 30dkg mąki pszennej
  • 15dkg cukru
  • 6 żółtek
  • 20dkg margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować i podzielić na pół. Każdą część rozsmarować na oddzielnej blaszce (28cmx39cm). Na jedną część ciasta wyłożyć  bezę migdałową. Piec ok. 20 min w temp. ok.160stopni C (termoobieg).

           Rada: Beza bardzo szybko się rumieni. Aby temu zapobiec ja zawsze przykrywam blachę na pierwsze 10min pieczenia folią aluminiową i przyciskam ją jakąkolwiek blaszką o większej powierzchni niż ta, w której jest wypiek żeby nie wpadła do środka. Po tym czasie zdejmuje i piekę normalnie. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ciasto w uchylonym piekarniku, żeby beza lepiej się podsuszyła:)

Beza migdałowa:
  • 6 białek
  • 30dkg cukru
  • płatki migdałowe ok.10dkg
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Otrzymaną pianę wyłożyć na jedną blachę  z ciastem, posypać płatkami migdałowymi. 

Masa:
  • 800ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
Masę najlepiej robić na dwa razy, czyli najpierw ubić połowę kremówki, dodać dwie łyżki cukru i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (2 łyżki). Druga połowę masy zrobić w ten sam sposób tyle że dopiero po tym jak galaretka na pierwszej połowie masy stężeje. W przeciwnym razie druga część masy stężeje w naczyniu i będzie ciężko ją rozsmarować.

Wkładka wiśniowa:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:)
Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić.

Złożenie ciasta:

Ciasto bez bezy
masa
wiśnie
tężejąca galaretka
masa
ciasto z bezą migdałową





niedziela, 22 marca 2015

tort urodzinowy


Torcik urodzinowy, troszkę mało staranny bo wykonany jak to się mówi "na ostatnia chwilę".