Składniki na 24 sztuki:
- 60 dkg mąki pszennej
- 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 50 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- duże jajko
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Nadzienie czekoladowe:
- 18g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
1.Przygotowanie nadzienia: Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamana na kawałki czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszki ( 2 lub 3) wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz. Wstępnie zagnieść rękoma, dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto o konsystencji podobnej do kruchego. Podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Podzielić na 8 trójkątów. Na brzeg każdego kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać jak na zdjęciu poniżej.
4. Układać na papierze do pieczenia, posmarować rozmącony jajkiem i piec ok. 30-35 minut w zależności od wielkości, na złoty kolor.
5. Ostudzone rogaliki posypać obficie cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Pysznie te rogaliki wyszły :)
OdpowiedzUsuńJaki cudne! :)
OdpowiedzUsuń