czwartek, 17 marca 2016

Maślane ciasteczka. Kruche ciastka do dekorowania

Idealne ciasteczka do dekorowania np. lukrem. Nie tracą kształtu podczas pieczenia i nie łamią się, chociaż są bardzo kruche. Ciasto jest delikatne, więc podczas przenoszenia wyciętych kształtów najlepiej pomagać sobie płaskim nożykiem. Nie polecam dodawać więcej mąki niż podałam w przepisie, bo ciasteczka po upieczeniu będą twarde.





 




Składniki na ok. 50 średniej wielkości ciasteczek ( u mnie wielkanocne foremki) :


  • 40 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 2 jajka
  • 15 dkg cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwej wanilii

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać jajka i miksować jeszcze przez kilka minut. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto owinąć do folii i odłożyć na ok. godzinę do lodówki. Niewielkie porcje ciasta rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy (grubość ok. 3mm) i wykrawać foremkami dowolne kształty. Delikatnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min. w piekarniku z funkcją grzania góra-dół w temp. 180 st. C.
Idealne ciasteczka  do dekorowania lukrem królewskim lub masą cukrową.

1 komentarz: