wtorek, 6 października 2015

Kokosanki. Pyszne ciastka kokosowe z białek

Pyszne, ekstremalnie kokosowe, chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku. No po prostu bajka;) Uwielbiam:))

Inspiracja: klik




 
 







Na ok. 16 ciasteczek:

20 dkg wiórków kokosowych
5 dkg masła 
3 łyżki mleka
3/4 szklanki cukru
2 białka jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Masło, cukier i mleko zagotować  w rondelku na małym ogniu. Gdy cukier całkiem się rozpuści, zdjąć z palnika i wsypać kokos. Dokładnie wymieszać. Masa będzie dość sypka i sucha. Przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, posypać mąkę i lekko wymieszać. Dodać do masy kokosowej i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. Dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15 min w 180 st. C. Ciastka zostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia, bo gorące są miękkie i mogą się rozpaść lub zniekształcić.



 

5 komentarzy:

  1. całe wieki nie jadłam tych ciasteczek. Pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasteczka :)) Mega słodziutkie, ale ja je uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyszły pyszne, dzieci się zajadały :) Dla mnie osobiście mogły by być mniej słodkie i zastanawiam się czym można zastąpić cukier...

    OdpowiedzUsuń