Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:)
***
Chyba sobie jeden słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:)
Na 5 słoików 900 ml:
- 1,5 kg czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory
- 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka)
- 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku")
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżki soli
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 3 listki liścia laurowego
Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w grubą kostkę lub paski. Cukinie obrać (jeśli są małe -nie trzeba), wydrążyć miękki środek i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić paprykę i smażyć 10 minut, następnie dodać cukinię i dusić następne 10 min.
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć ewentualne białe, zgrubiałe części. Włożyć do drugiego garnka, wlać wodę i dusić aż pomidory całkiem się rozpadną. Zblendować dokładnie lub przetrzeć przez gęste sito. Dodać do cukinii i papryki. Wszystko przyprawić, zagotować (jeszcze około 10 min gotować). Gorące nakładać do wyparzonych słoików. Przed zakręceniem należy się upewnić czy gwint słoika jest suchy i czysty. Zakręcić słoiki, ale nie do oporu. Pasteryzować 15-20 minut. Wyciągać słoiki, mocno dokręcić wieczka i kłaść dnem do góry. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Super pomysł na wykorzystanie cukinii:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję,spróbuję.
OdpowiedzUsuń