środa, 21 października 2015

Kulki RAFAELLO. Praliny kokosowe






Pyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj    ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru Malibu i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Pycha;)
Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych orzechów laskowych bez soli lub ciemne kakao wymieszane z mlekiem w proszku lub z cukrem pudrem.



Składniki na około 15 pralinek:

  • 10 dkg herbatników
  • krem Rafaello (przepis)- ilość z podanych w przepisie składników, czyli około 400 ml
  • 10 dkg wiórków kokosowych do obtoczenia
  • ewentualnie 2 łyżki likieru kokosowego
Herbatniki rozdrobnić na proszek,  dodać do kremu (opcjonalnie z likierem) i dobrze połączyć. Masę schłodzić w lodówce tak, żeby można było łatwo lepić kuleczki. Gotowe obtaczać w wiórkach kokosowych. Ponownie dobrze schłodzić.










5 komentarzy: