Polecam, bo są na prawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia.
Składniki:
- 50 dkg zimnego masła ( w ostateczności margaryna do pieczenia)
- 50 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka octu
oraz
- cukier puder z cukrem waniliowym ( najlepiej z prawdziwą wanilią) do obtaczania
Z podanych składników (oprócz cukru) jak najszybciej zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4-5 mm na oprószoną mąką blacie. Wykrawać ciasteczka i piec na jasno złoty kolor w temp. 180 stopni C. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze z cukrem waniliowym. Aby mi to sprawniej szło, wsypuje cukier do zamykanego pojemnika i wkładam po kilkanaście ciastek, tak aby nie były ściśnięte. Pojemnik zamykam i lekko potrząsam, żeby ciasteczka dokładnie pokryły się cukrem. Nadmiar strzepuję.
Świetny przepis :)Do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńpolecam:) pyszne;)
UsuńProste i bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak lubię:)
UsuńSuper ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń