Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników.
Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów:
- 35 dkg mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 150 ml ciepłej wody
- łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne)
Farsz:
- 40 dkg kapusty kiszonej
- 15-20 g suszonych grzybów ( najlepiej borowików)
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Kapustę zalać zimną wodą i odcedzić ( jeśli nie jest bardzo kwaśna, pominąć). Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dolać wodę, w której moczyły się grzyby. Odcedzić i drobno posiekać. Połączyć z grzybami.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać kapustę. Smażyć, aż kapusta lekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić.
W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić elastyczne ciasto i przykryć ogrzanym talerzem.
Rozwałkować na cieniutki placek i wykrawać szklanką koła, nakładać po łyżeczce zimnego farszu, sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać okraszone cebulką.
"Placki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego)
Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone, posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne.
Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone, posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne.
Jem je tylko w Święta, o innej porze roku tak nie smakują;)
OdpowiedzUsuńU nas goszczą zdecydowanie częściej...ale tak, podczas kolacji wigilijnej sapmakują najlepiej:)
UsuńSmakują*
Usuńna Święta najlepsze!
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji:)
Obowiązkowy element świątecznego stołu! :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi i te placki też:)
OdpowiedzUsuń