wtorek, 8 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół.
Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników.





Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów:

  • 35 dkg mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne)

Farsz:

  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 15-20 g suszonych grzybów ( najlepiej borowików)
  • 1 cebula
  •  2-3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić, a wodę zachować. Grzyby drobno posiekać.
Kapustę zalać zimną wodą i odcedzić ( jeśli nie jest bardzo kwaśna, pominąć). Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dolać wodę, w której moczyły się grzyby. Odcedzić i drobno posiekać. Połączyć z grzybami.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać kapustę. Smażyć, aż kapusta lekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić.
W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić elastyczne ciasto i przykryć ogrzanym talerzem.
Rozwałkować na cieniutki placek i wykrawać szklanką koła, nakładać po łyżeczce zimnego farszu, sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać okraszone cebulką.
    A jeśli zostanie nam trochę ciasta warto upiec... 

"Placki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego)

Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone,  posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne.






      Pierogi na Wigilię II edycja

      8 komentarzy: