piątek, 4 grudnia 2015

Kalafiorowe kotleciki z serem

Jeśli szukacie czegoś na smaczny i bezmięsny obiad, to polecam te kalafiorowo-serowe kotleciki. Na zewnątrz rumiane i chrupiące a wewnątrz miękkie i delikatne. Bardzo dobrze smakują  z ryżem i gotowaną marchewką ale można tez podać z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub innym ulubionym. Tanio i smacznie. Polecam:)

 
 
 
 
 

 

Składniki na ok. 8 kotlecików:

  • połowa kalafiora
  • 10 dkg sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
+ bułka tarta do obsypania i olej do smażenia
 
 
Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść np. widelcem. Przestudzić. Dodać starty ser i resztę składników. Ewentualnie doprawić. Masa powinna być na tyle gęsta żeby można było formować kotleciki, ale nie ma być zbita. Uformowane obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron na średnim ogniu.  Smacznego:)
 
 
 
 



1 komentarz: