sobota, 5 grudnia 2015

Muffinki z makiem i rumem





Suche razem, mokre razem i wszystko byle jak połączyć, czyli....muffinki. Każdy lubi, każdy zrobi, nawet dziecko sobie poradzi. Można dodać co się lubi i za każdym razem mamy inny wypiek. Ja dodałam masę makową i polałam rumowym lukrem. Taki przedsmak właściwego smaku zbliżających się Świąt:)


Składniki na 24 sztuki:

SUCHE:
  • 2 szklanki mąki  pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
MOKRE:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 30 ml rumu
+ ok. połowa puszki gotowej masy makowej

Lukier: 3 łyżki cukru pudru + 2 łyżki rumu ( rozetrzeć na gładki i lśniący lukier- w razie potrzeby dodać cukier lub rum)

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C ( termoobieg 160 st). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystko niedbale wymieszać razem. Tylko do połączenia składników. Do papilotek nakładać ciasto do połowy wysokości i uzupełnić masą makową do 3/4 wysokości. Lekko wcisnąć do środka łyżeczką. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu polukrować lub ozdobić w inny sposób.


 




5 komentarzy:

  1. Muffinki z makiem? Swietny pomysl i taki swiateczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i ten rum... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem je używając mleka Wypasionego i muszę przyznać, że wyszły wyśmienicie. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń