wtorek, 13 października 2015

Knedle z czerstwych bułek ze śliwkami

Do knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:)






Składniki na ok. 14 sztuk:

  • 3 czerstwe bułki (około 18 dkg)
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone
  •  około 5 łyżek mąki pszennej
+ trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli
  • śliwki przekrojone na połówki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta cynamonu mielonego
  • cukier do posypania
Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć i zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajka, sól i mąkę. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło dodać trochę mąki a gdyby było zbyt suche - odrobinę ciepłej wody.

Na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek i odcinać równej wielkości kawałki. Powinno wyjść mniej więcej 14 sztuk (zależy jak duże będą śliwki) . Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na cienki placuszek, położyć połowę śliwki i oblepić ją ciastem kształtując kulkę. W razie potrzeby ręce posypywać mąką. Odkładać sklejeniem w dół. Kłaść na lekko osolony wrzątek i od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotować jeszcze 3-4 minuty.
Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, wrzucić masło i stopić. Dodać imbir i cynamon.
Ugotowane knedle wyciągać łyżką cedzakową na talerz, polać masłem z bułką i posypać cukrem według uznania. Smacznego:)


Drugie życie pieczywa

11 komentarzy:

  1. Takich knedli to ja jeszcze nie widziałam. Muszą być pyszne, z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycona jestem Twoim pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze takich knedli:)
    Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O! I to jest właśnie coś dla mnie bo wiecznie mi zostają niedojedzone bułki - na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł na takie knedle zapisuje do wypróbowania :D Koniecznie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, tak jeszcze nie robiłam :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis mojej babci! Uwielbiamy! A że moja rodzina nie przepada za kluskami śląskimi, a co za tym idzie śliwkami w takim właśnie cieście gumowym, ten przepis jest alternatywą i jedną z ulubionych potraw z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń