Na 15 słoiczków (średnio 500 ml)
- 6 kg buraków
- 1 kg papryki czerwonej
- 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg
Zalewa:
- 2 szklanki octu 10 %
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
Buraki dobrze umyć i ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i obrać. Zetrzeć na małe wiórki.
Składniki zalewy zagotować.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i umyć. Razem z papryką zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do zalewy i zagotować. Połączyć wszystko ze startymi buraczkami, zagotować i trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając. Gorące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać, ale nie mocno.
Pasteryzować ok. 15 min. Wyciągać, mocno dokręcić wieczka i układać słoiki dnem do góry. Odwrócić dopiero gdy całkowicie ostygną.
Mniam! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)))))))))
OdpowiedzUsuńSuper takie buraczki:)
OdpowiedzUsuń