niedziela, 4 października 2015

Buraczki z czerwoną papryką. Buraczki na zimę

W końcu zabrałam się za przetwory z warzyw :D. Zaczęłam od tych właśnie buraczków z dodatkiem czerwonej papryki, których w żadnym wypadku nie może zabraknąć zimą w naszej spiżarni. Są pyszne i  jak dla nas to idealne buraczki do obiadu:)






Na 15 słoiczków (średnio 500 ml)

  • 6 kg buraków
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg

Zalewa:

  • 2 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli


Buraki dobrze umyć i ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i obrać. Zetrzeć na małe wiórki.
Składniki zalewy zagotować.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i umyć. Razem z papryką zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do zalewy i zagotować. Połączyć wszystko ze startymi buraczkami, zagotować i  trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając. Gorące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać, ale nie mocno.
Pasteryzować ok. 15 min. Wyciągać, mocno dokręcić wieczka  i układać słoiki dnem do góry. Odwrócić dopiero gdy całkowicie ostygną.

3 komentarze: