Inspiracja: klik
Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm):
- słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml
- 30 dkg piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ziemniaki
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 100g żółtego sera
- sól, pieprz, słodka papryka
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki)
- majonez ok. 6 łyżek

Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Składniki układać warstwami pamiętając aby każdą warstwę po ułożeniu delikatnie docisnąć łyżką. Zostawić w lodówce najlepiej na noc. Przed samym podaniem odwrócić tortownicę do góry dnem przykładając talerz, na którym sałatka będzie podana na stół. Delikatnie zdjąć folię.
Ułożenie od dołu w tortownicy:
Pieczarki nóżkami do góry
*
Posiekana zielenina - wkładać w miarę możliwości pomiędzy pieczarki
*
marchewka oprószona solą i pieprzem
*
cienka warstwa majonezu
*
ziemniaki oprószone solą i pieprzem
*
cienka warstwa majonezu
*
mięso
*
cienka warstwa majonezu
*
ogórki
*
cienka warstwa majonezu
*
jajka
*
cienka warstwa majonezu
*
ser żółty
Ja nie dodawałam już sera, bo mi się nie zmieścił w formie i też wyszła pysznie :) Jajek nie kroiłam w kostkę tylko w plasterki, bo u mnie stanowiły ostatnią warstwę.
Pięknie się prezentuje taka sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda ta sałatka :-)
OdpowiedzUsuń