czwartek, 19 listopada 2015

Miękkie pierniczki (jak alpejskie)




 
 

 
 
 

Bardzo dobre pierniczki, mięciutkie zaraz po upieczeniu.  Przepis  z bloga Moje Wypieki.
Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy, ale teraz już wiem, że nie ostatni. Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę.

Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają i lekko tracą kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem. 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika  (w oryginalnym przepisie- 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu
  • 250 g masła
  • 400 g miodu
Dzień przed pieczeniem
Kakao wymieszać z mąką.
Miód zagotować z przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać masło, poczekać aż się rozpuści. Ostudzić. W śmietanie rozpuścić sodę i odłożyć, żeby zwiększyła swoją objętość. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, np. do lodówki. Do następnego dnia zgęstnieje.
 
W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm i wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy by się błyszczały trzeba posmarować je przed pieczeniem białkiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut. Ja piekłam 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
 
 

31 komentarzy:

  1. Te pierniczki muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile ich wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi wyszło 80 sztuk, ale zależy na jaką grubość się rozwałkuje i jak duże są foremki. Moje serduszko ma 5 cm wys i 5 cm szerokości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam...źle napisalam. Zapomniałam, że robilam z połowy porcji. Powinno wyjść grubo ponad 100.

      Usuń
  4. Też robię pierniczki z tej strony, ale troszkę inne. Te zawsze mnie kusiły i chyba w tym roku zrobię, piękne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam bardzo ten przepis. Nasze pierniczki miały doczekać świąt a już ich nie ma:)

      Usuń
  5. Mam pytanie: czy te pierniczki można upiec szybciej? Wyglądają super apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc nie wiem:) Piekłam je pierwszy raz. W opisie nad przepisem podałam adres strony, z której pochodzi przepis. Może autorka będzie umiała coś doradzić, ale myślę że ciasto potrzebuje tyle czasu i dlatego właśnie jest miękkie po upieczeniu.

      Usuń
  6. Ile czasu przed świętami należy je zrobić? Czy muszą leżakować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już pisalam w odpowiedzi powyżej, piekłam te pierniczki pierwszy raz i jak na razie nie wiem jak się przechowują, jednak podejrzewam że jak każde ciasto piernikowe, zamknięte w szczelnie w metalowym pudełku będą długo swieże. Jedyne co wiem, nie muszą leżakować przed zjedzeniem, są od razu miękkie, więc najlepiej upiec je kilka dni przed świętami.

      Usuń
  7. Widać że bardzo mięciutkie, ja też mam taki niezawodny przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, lubię takie mięciutkie pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj zagniotlam ciasto na pierniczki, ale z innego przepisu, szkoda, ze dopiero Cie przeczytalam. Zobaczymy jak wyjda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdą pyszne. Nie ma niedobrych pierniczków;)

      Usuń
  10. A może być śmietana 10 % ??? Mój ma nie tolerancję laktozy i normalnie nie mogę znaleźć 18 % bez laktozy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robilam z taką ale myślę że może być. Żeby tylko gęsta i kwaśna była.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  11. Piekę co roku z tego lub podobnego przepisu ...są pyszne jak dłużej po leżakują są bardzo miękkie...polecam..

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można użyć zwykłego cukru??

    OdpowiedzUsuń
  13. Zwykły radzę zmiksować trochę w blenderze lub w inny sposób rozdrobnic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo za szybką odpowiedz . Życze Wesołych Świąt :)

      Usuń
    2. Dziękuję:) I również życzę Wesołych Świąt:)
      Proszę dać znać jak wyszły pierniczki;)

      Usuń
  14. Witam chyba zrobię bo wyglądają bosko, mam tylko pytanko, czy np po upieczeniu można je cienką końcówką od szprycy nadziać małą ilością powideł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nadziewałam ich, ale myślę że spokojnie można ;)

      Usuń
  15. Najlepsze jakie robiłam! Dziś upieczone z całej porcji. Wyszło ich sporo, ale są idealne, mięciutkie, pyszne. Dałam mniej cukru , bo wydawało mi się, że będą za słodkie. I są ok.Więc uważajcie z ilością cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierniczki wyszły pyszne te grubsze bardzo mięciutkie nie wiem czy dotrwaja do świąt chętnie upieke je kolejny raz.

    OdpowiedzUsuń
  17. Basia: piekłam dzisiaj z tego przepisu pierniczki i jeszcze tak dobrych nigdy nie jadłam. Moja ukochana Wnusia też tak mówi. Pycha!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekłam już 2 razy z tego przepisu , są wyśmienite ,polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń