sobota, 7 listopada 2015

Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem




Dzisiaj proponuję takie oto kruche ciasteczka o korzennym aromacie z  orzechowym nadzieniem. W sam raz  do kawy lub kubka herbaty na długie jesienne lub zimowe wieczory.

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru pudru
  • łyżeczka  kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać tylko cynamon)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • łyżka masła
  • ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto


Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować. Ostudzić, ewentualnie dodać alkohol.

Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C ( termoobieg 160). Z ciasta odrywać kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach, nałożyć nadzienie - ok. pół łyżeczki i formować kulkę. Nie spłaszczać. Układać w dość dużych  odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe te ciasteczka.Podoba mi się nadzienie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. achhh już czuć jak będą pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasteczka orzechowe chodzą za mną już od jakiegoś czasu a te wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka wyglądają smakowicie :) :)

    OdpowiedzUsuń