Dzisiaj proponuję takie oto kruche ciasteczka o korzennym aromacie z orzechowym nadzieniem. W sam raz do kawy lub kubka herbaty na długie jesienne lub zimowe wieczory.
Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej krupczatki
- 20 dkg masła
- 2 żółtka
- 10 dkg cukru pudru
- łyżeczka kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać tylko cynamon)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 10 dkg orzechów włoskich
- 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- łyżka masła
- ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto
Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować. Ostudzić, ewentualnie dodać alkohol.
Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C ( termoobieg 160). Z ciasta odrywać kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach, nałożyć nadzienie - ok. pół łyżeczki i formować kulkę. Nie spłaszczać. Układać w dość dużych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min.
Bardzo ciekawe te ciasteczka.Podoba mi się nadzienie.:)
OdpowiedzUsuńachhh już czuć jak będą pachnieć :)
OdpowiedzUsuńciasteczka orzechowe chodzą za mną już od jakiegoś czasu a te wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają smakowicie :) :)
OdpowiedzUsuń