środa, 18 listopada 2015

"Skrętki" z kurczaka




Cieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu  lub domowej tortilli.



 

  • 40 dkg mięsa z piersi kurczaka

Marynata:

  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml wody
  • łyżka miodu
  • ząbek czosnku (zmiażdżyć)
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru

oraz:

  • mąka krupczatka (ok. szklanki)
  • olej do głębokiego smażenia ( ok 700ml)

Mięso umyć, oczyścić z błon  i pokroić w długie i cienkie kawałki. Składniki zalewy połączyć i dodać mięso. Dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Olej rozgrzać, kawałki mięsa obtaczać w mące, wrzucać na roz grzany olej i smażyć na złoty kolor (ok. 2 min). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

5 komentarzy: