Cieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu lub domowej tortilli.
- 40 dkg mięsa z piersi kurczaka
Marynata:
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 50 ml wody
- łyżka miodu
- ząbek czosnku (zmiażdżyć)
- płaska łyżeczka mielonego imbiru
oraz:
- mąka krupczatka (ok. szklanki)
- olej do głębokiego smażenia ( ok 700ml)
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w długie i cienkie kawałki. Składniki zalewy połączyć i dodać mięso. Dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Olej rozgrzać, kawałki mięsa obtaczać w mące, wrzucać na roz grzany olej i smażyć na złoty kolor (ok. 2 min). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńPyszne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł! Chętnie go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :))
OdpowiedzUsuń