środa, 11 listopada 2015

Masa cukrowa - mój wypróbowany przepis










Masa cukrowa to fantastyczny materiał do ozdabiania różnych wypieków, głównie tortów. Daje nieograniczone możliwości i praktycznie można z niej zrobić wszystko.
Podaję przepis, z którego korzystam już od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona. Wcześniej  testowałam różne krążące w sieci. Bywało różnie:) Ostateczna wersja jest efektem prób i błędów i według mnie jest świetna:)
 Sekretem udanej masy jest ważenie wszystkich sypkich składników i dokładne odmierzenie wody, bo wiadomo że łyżeczka łyżeczce nie równa. Jeśli dodamy za mało glukozy, masa będzie się kruszyć a jeśli za dużo żelatyny to masa będzie sucha i mało elastyczna.
Dodatek gliceryny uelastycznia masę i opóźnia wysychanie. Oczywiście to są tylko moje wnioski, ale masa cukrowa z tego przepisu wychodzi bardzo dobra, więc przepis podaję:)

Składniki:

(do pokrywania całego tortu przygotowuję  masę z podwójnej porcji. Zawsze trochę zostaję i z tego robię dekorację)

  • 40 dkg cukru pudru 
  • 6g żelatyny
  • 50g glukozy w proszku
  • 35 ml zimnej wody
  • 10 g Planty
  • 1/2 łyżeczki gliceryny spożywczej
  • ewentualnie kilka kropli aromatu


Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut żeby napęczniała. Po tym czasie rozpuścić żelatynę w gorącej kąpieli wodnej, ale uważać żeby nie zagotować żelatyny. Gdy całkowicie się rozpuści, dodać glukozę i dobrze wymieszać. Cały czas należy trzymać naczynie w goracej wodzie. Dodać tłuszcz (i ewentualnie aromat) i mieszać aż się rozpuści. Cukier puder przesiać! Połowę wysypać na stolicę, zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i połączyć wszystko najpierw za pomocą łyżki, bo masa na początku jest kleista. Później dodawać po trochę resztę cukru pudru i glicerynę. Zagniatać rękoma.  Jeśli masa przestanie się kleić a cukru nam zostanie, nie dodawać reszty ( dokładna ilość zależy od jakości cukru, raz trzeba dodać więcej, raz mniej).

Dodatek gliceryny ostatecznie można pominąć, jednak ja zawsze dodaję, bo dzięki niej masa nie wysycha tak szybko, nie kruszy się  i jest bardziej elastyczna.

Jeśli robię figurki, kwiaty lub inne ozdoby na tort do podanej ilości masy dodaję łyżeczkę kleju spożywczego w proszku CMC ( kupuję na Allegro), zagniatam, owijam szczelnie do folii spożywczej i zostawiam na pół godziny.  Dzięki dodatkowi CMC figurki lepiej trzymają kształt, masę można cieniutko rozwałkować  i formować nawet delikatne płatki kwiatków.

Proszek CMC rozpuszczony w wodzie używam do przyklejania ozdób cukrowych.



4 komentarze:

  1. Masę cukrową robiłam dwa razy z różnych przepisów.Raz mi wyszła za twarda,a za drugim razem to totalna porażka,taka gumowata.Może wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masą cukrową już tak jest, że trzeba nabrać wprawy i im więcej prób tym będzie lepsza:) Spróbuj z mojego przepisu i napisz jak wyszła. Jeśli nie masz gliceryny, pomin na poczatek. Ja też długo nie dodawałam i masa była ok, jednak z jej dodatkiem jest dużo bardziej plastyczna. Powodzenia;)

      Usuń