Składniki:
- 3 kg białej kapusty
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżki soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu czarnego
Zalewa
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekać.
Kapustę posolić i ściskać w dłoniach aż puści sporo soku. Dodać resztę warzyw, natkę pietruszki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać olej i wymieszać.
Wodę zagotować z octem i cukrem. Ostudzić. Wlać do sałatki i dobrze wszystko połączyć. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
(Polecam spróbować smaku sałatki i ewentualnie przed zagotowaniem doprawić jeszcze po swojemu).
Następnie wszystko doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować przez kilka minut. Gorące nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzowac 20 minut.
Bardzo fajny przepis, nie jadłam jeszcze takiej kapusty a brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)
UsuńPrzetowry na zimę muszą być obowiązkowo
OdpowiedzUsuńOczywiście;)
UsuńNa zimę idealne 😏
OdpowiedzUsuń