środa, 4 listopada 2015

Sałatka z białej kapusty do słoików. Kapusta z papryką na zimę

Jedna z moich ulubionych sałatek "zimowych". Łagodna w smaku, lekko słodkawa, nie kwaśna. Idealna do obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml.



 

Składniki:

  • 3 kg białej kapusty
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego

Zalewa

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekać.
Kapustę posolić i ściskać w dłoniach aż puści sporo soku. Dodać resztę warzyw, natkę pietruszki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać olej i wymieszać.
Wodę zagotować z octem i cukrem. Ostudzić. Wlać do sałatki i dobrze wszystko połączyć. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
(Polecam spróbować smaku sałatki i ewentualnie przed zagotowaniem doprawić jeszcze po swojemu).
Następnie wszystko doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować przez kilka minut. Gorące nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzowac 20 minut.

5 komentarzy: