Moja wersja ciasta "amerykańskiego". Orzechowo- miodowa skorupka ładnie błyszczy na wierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast.
Składniki na blaszkę 33x21 cm:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka oleju
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
glazura orzechowa:
- 15 dkg drobno posiekanych orzechów włoskich
- łyżka miodu
- 5 dkg masła
- łyżka cukru
Białka ubić na sztywno ze sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę na przygotowany pergamin. Na to wylać delikatnie ciasto i wyrównać. Piec przez 35 minut przy włączonym termoobiegu w tep. 160 stopni C lub bez termoobiegu ok. 45 minut w temp. 180 st.C (do suchego patyczka).
Po całkowitym ostudzeniu odwrócić ciasto tak, żeby orzechy były na górze.
To ciasto musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałeczkiem:)
Proszę bardzo:)
UsuńZapachniało już świętami Bożego Narodzenia,a my składamy Ci ciociu dziś najsłodsze życzenia😁
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny! Zapraszam na ciacho:) To i z bezą, bo na torta zabrakło czasu:))
UsuńBardzo apetyczne ciacho. Porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę brać smiało;)
UsuńMusi być pyszne :)) Lubie takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie miękko-chrupiące musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByło bardzo dobre;))
UsuńPomysłowe..na pewno bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńa że jeszcze go nie piekłam to zapisuje do wypróbowania:)