Przepis stąd.
Masa orzechowa:
- 10 dkg masła
- 15 dkg nutelli
- 1 łyżka kakao
- 10 dkg posiekanych drobno lub grubiej zmielonych orzechów laskowych niesolonych
Masa mleczna:
- 60 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 15 dkg masła
- 1 szklanka mleka w proszku
Dodatkowo:
- 3 wafle o wymiarach ok. 20x30 cm
Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem i ostudzić. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
Masa orzechowa: Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać.
- Na jeden wafel wyłożyć masę orzechową, wyrównać i przykryć drugim waflem, na który wyłożyć masę mleczną. Docisnąć trzecim waflem. Obciążyć deseczką i schłodzić w lodówce.
- Trzymać w chłodnym miejscu.
Domowy Knopers-świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper! Z chęcią bym spróbowała takiej domowej wersji!
OdpowiedzUsuńSuper wafelki:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się jednym:)
Bardzo proszę się częstować;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń