piątek, 2 października 2015

Wafelki "Knoppers". Wafelki z masą mleczno-orzechową

Musiałam zrobić ten wafelek, bo strasznie byłam ciekawa jak wypadnie taka domowa wersja w porównaniu z pierwowzorem. No i nie żałuję absolutnie:) Według mnie smak jest zdecydowanie lepszy, masa ma bardziej kremową konsystencję  a wykonanie zajmuje kilkanaście minut. No same plusy:) Nic tylko robić i zajadać:)
Przepis stąd.





 
 


Masa orzechowa:

  • 10 dkg masła
  • 15 dkg nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dkg posiekanych drobno lub grubiej zmielonych orzechów laskowych niesolonych

Masa mleczna:

  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dkg masła
  • 1 szklanka mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 3 wafle o wymiarach ok. 20x30 cm

Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem  i ostudzić. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo        dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
Masa orzechowa: Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać.

Na jeden wafel wyłożyć masę orzechową, wyrównać i przykryć drugim waflem, na który wyłożyć masę mleczną. Docisnąć trzecim waflem. Obciążyć deseczką i schłodzić w lodówce.
Trzymać w chłodnym miejscu.   

 
      

5 komentarzy: