Bardzo lubię popularną już sałatkę, gdzie dominującym smakowo składnikiem jest ostro przyprawiony kurczak. Najczęściej oprócz kapusty pekińskiej dodaję kukurydzę, ogórka, cebulę lub pora i pomidory. Tym razem pikantny smak sałatki postanowiłam przełamać słodkim akcentem i dodałam brzoskwinie z syropu i zamieniłam cebulę na czerwoną. Sałatka wyszła bardzo smaczna, owoce smakowo fajnie wkomponowały się w całość i dodały koloru. Ma się ochotę na więcej i więcej. Polecam:)
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- puszka brzoskwiń
- 2 cebule czerwone
- ogórek wężowy
- 40 dkg fileta z kurczaka
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- 2 łyżeczki przyprawy Gyros
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- (można dodać puszkę kukurydzy)
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka dobrego ketchupu
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając dwoma warstwami sosu a kapustę ułożyć na samej górze.
A to ciekawy pomysł! :) Uwielbiam tą sałatkę ale w takiej wersji nie jadłam
OdpowiedzUsuńOoo...
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńja robię z ananasem i tez jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń