niedziela, 25 października 2015

Sałatka Gyros z brzoskwiniami




Bardzo lubię popularną już sałatkę, gdzie dominującym smakowo składnikiem jest ostro przyprawiony kurczak. Najczęściej oprócz kapusty pekińskiej dodaję kukurydzę, ogórka, cebulę lub pora  i pomidory. Tym razem pikantny smak sałatki postanowiłam przełamać słodkim akcentem i dodałam brzoskwinie z syropu i zamieniłam cebulę na czerwoną. Sałatka wyszła bardzo smaczna, owoce  smakowo fajnie wkomponowały się  w całość i dodały koloru. Ma się ochotę na więcej i więcej.  Polecam:)


Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • puszka brzoskwiń
  • 2 cebule czerwone
  • ogórek wężowy
  • 40 dkg fileta z kurczaka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 2 łyżeczki przyprawy Gyros
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • (można dodać puszkę kukurydzy)

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka dobrego ketchupu
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i usmażyć ( nie długo- kilka minut, bo mięso będzie twarde). Schłodzić. Kapustę umyć, wysuszyć i poszatkować. Cebule pokroić w kosteczkę. Brzoskwinie - w większą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką.

Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając dwoma warstwami sosu a kapustę ułożyć na samej górze.

4 komentarze: