Przepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska".
Składniki na 10 bułek:
- 50 dkg mąki
- 2 dkg świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 5 dkg masła
- szczypta soli
Do nadzienia:
- dwie garści malin (lub więcej)
- 5 łyżeczek cukru
Do gotowania:
- mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn sięgał do ok. 1,5- 2 cm wysokości naczynia)
- 2 łyżki cukru (na szklankę mleka, czyli jeśli zużyjemy 1/2 szklanki mleka to cukru należy dać 1 łyżkę)
- 6 dkg masła (na szklankę mleka)
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 1/3 szklanki mleka i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotować naczynie do zapiekania z grubymi ściankami lub żaroodporne. Koniecznie ze szczelną pokrywką. Masło rozpuścić. Do naczynia wlać mleko, wsypać cukier i dodać roztopione masło. Lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Odkrawać równe kawałki. Na środku każdego zrobić lekkie wgłębienie, włożyć kilka malin i posypać 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać bułeczki i układać sklejeniem w dół. Zostawić do porośnięcia na 15 minut.
Naczynie z mlekiem postawić na małym ogniu i układać kluseczki zostawiając małe odstępy od siebie. Przykryć pokrywką i podgrzewać około 15-20 min. Mleko powinno tylko lekko "pyrkać".
Jeżeli wszystkie bułeczki nie zmieszczą się na raz do naczynia, to należy do następnego gotowania uzupełnić wyparowany płyn jak w przepisie.
wyglądają bosko
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na buły. Wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńAle Fajne! koniecznie muszę je wypróbować!
OdpowiedzUsuńIntrygujący sposób przygotowania :) Zapisuję sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuń