piątek, 9 października 2015

Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym

Bardzo dobre bułeczki przyrządzane w troszkę nietypowy sposób, bo prawdę mówiąc są gotowane (duszone??). Ale nie na parze, tylko w słodkim mleku z masłem. Polecam bardzo wypróbować przepis, bo bułeczki wychodzą pyszniutkie- miękkie, pulchniutkie a za sprawą parującego w trakcie gotowania sosu- nie suche. Od spodu lekko nasiąkają słodkim sosem. Malinowe nadzienie zapachem i smakiem dopełnia całości:) Można polać roztopionym masłem i posypać lekko cukrem lub troszkę bardziej się pomęczyć i sporządzić inny słodki sos np. waniliowy:)


 
 
 
 
 
Przepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska".

Składniki na 10 bułek:

  • 50 dkg mąki
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 5 dkg masła
  • szczypta soli

Do nadzienia:

  • dwie garści malin (lub więcej)
  • 5 łyżeczek cukru

Do gotowania:

  • mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn sięgał do ok. 1,5- 2 cm wysokości naczynia)
  • 2 łyżki cukru (na szklankę mleka, czyli jeśli zużyjemy 1/2 szklanki mleka to cukru należy dać 1 łyżkę)
  • 6  dkg masła (na szklankę mleka)

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 1/3 szklanki mleka i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotować naczynie do zapiekania z grubymi ściankami lub żaroodporne. Koniecznie ze szczelną pokrywką. Masło rozpuścić. Do naczynia wlać mleko, wsypać cukier i dodać roztopione masło. Lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Odkrawać równe kawałki. Na środku każdego zrobić lekkie wgłębienie, włożyć kilka malin i posypać 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać bułeczki i układać sklejeniem w dół. Zostawić do porośnięcia na 15 minut.

Naczynie z mlekiem postawić na małym ogniu i układać kluseczki zostawiając małe odstępy od siebie. Przykryć pokrywką i podgrzewać około 15-20 min. Mleko powinno tylko lekko "pyrkać".

Jeżeli wszystkie bułeczki nie zmieszczą się na raz do naczynia, to należy do następnego gotowania uzupełnić wyparowany płyn jak w przepisie.




5 komentarzy: