niedziela, 4 października 2015

Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka

O tym, że jabłka z cynamonem to zgrany duet nie trzeba nikogo przekonywać:) Ale nie trzeba też od razu wypiekać dość pracochłonnych jabłeczników, żeby ich smak i aromat zagościł na naszych stołach. Dzisiaj proponuję  ciasteczka, których przygotowanie zajmuje kilka chwil a ślicznie wyglądają i pachną tak, że ho ho:) Do kubka herbaty na jesienne, długie wieczory czy filiżanki kawy na dobry poranek:)




Składniki na ok. 35 ciasteczek:

 

Na ciasto:

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 120 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 20dkg zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Do środka:

  • 3 jabłka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu mielonego
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki. Odkroić gniazda nasienne i każdą ćwiartkę jabłka przekroić jeszcze na 4 części. W sumie z każdego jabłka powinniśmy otrzymać 16 kawałków. Mi wyszło 36 ciasteczek, więc zużyłam 2 i 1/4 jabłka, ale to ile zostanie zależy od wielkości jabłek, bo im większe jabłka tym więcej ciasta wejdzie na jedno ciastko i automatycznie  wyjdzie ich mniej.
Kawałki jabłek włożyć do miski, wsypać cukier i cynamon i równomiernie obtoczyć każdy kawałek.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić do podrośnięcia na kilka minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i  wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu lub w 170 stopniach z funkcją termoobiegu .Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.









    Jabłko z cynamonem 2015

    5 komentarzy:

    1. Jakie urocze! Idealne do kawki ;)
      http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
    2. Coś pysznego takie ciasteczka:)
      Kuszą wyglądem:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Nie dośc że pyszne to jeszcze jak uroczo wyglądają, super ciasteczka

      OdpowiedzUsuń
    4. Przepyszne są takie ciasteczka :))

      OdpowiedzUsuń