Składniki na ok. 35 ciasteczek:
Na ciasto:
- 35 dkg mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
- 120 ml kwaśniej śmietany 18%
- 20dkg zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- łyżka cukru
Do środka:
- 3 jabłka
- łyżka cukru
- łyżeczka cynamonu mielonego
Kawałki jabłek włożyć do miski, wsypać cukier i cynamon i równomiernie obtoczyć każdy kawałek.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić do podrośnięcia na kilka minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu lub w 170 stopniach z funkcją termoobiegu .Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Jakie urocze! Idealne do kawki ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Coś pysznego takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńKuszą wyglądem:)
Ślicznie się prezentują! Urocze :)
OdpowiedzUsuńNie dośc że pyszne to jeszcze jak uroczo wyglądają, super ciasteczka
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są takie ciasteczka :))
OdpowiedzUsuń