Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)
- kromka razowego chleba
- przegotowana letnia woda
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na grube wiórka. Umieścić w słoju lub glinianym naczyniu. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraczki. Woda powinna sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości naczynia. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Przykryć gazą i związać. Odstawić w ciepłe miejsce. Po około 4 dniach zdjąć wytworzoną na wierzchu pianę a barszcz przecedzić. Przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w spiżarni.
Rada: Zakwas bez soli należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w przeciągu kilku dni. Jeśli chcemy sporządzić barszczyk z dłuższym terminem ważności należy dodać do przegotowanej wody soli w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
Barszczyk na takim zakwasie jest pyszny :))
OdpowiedzUsuń