czwartek, 29 października 2015

Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu

Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z  wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru  z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić.



Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)
  • kromka razowego chleba
  • przegotowana letnia woda
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na grube wiórka. Umieścić w słoju lub glinianym naczyniu. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraczki. Woda powinna sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości naczynia. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Przykryć gazą i związać. Odstawić w ciepłe miejsce. Po około 4 dniach zdjąć  wytworzoną na wierzchu pianę a barszcz przecedzić. Przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w spiżarni.

 
Rada: Zakwas bez soli należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w przeciągu kilku dni. Jeśli chcemy sporządzić barszczyk z dłuższym terminem ważności należy dodać do przegotowanej wody soli w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.

1 komentarz: