Ten przepis polecam wszystkim, którzy nie przepadają za pieczeniem lub nie mają na to czasu a dobre ciastko zjeść lubią :) Prosty i sprawdzony. Wiśnie naturalnie można zastąpić innymi owocami.
Składniki:
- 5 jajek "L"
- 25 dkg miękkiej margaryny do pieczenia lub masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- 50 ml oleju
- drylowane wiśnie z kompotu ( ze słoika o poj. 900ml)
- duży budyń czekoladowy z cukrem przyrządzony według przepisu na opakowaniu ( na 750 ml mleka)
- Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C (termoobieg 150 stopni C).
- Blachę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą.
- Wiśnie odcedzić z kompotu.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli, dosypać resztę cukru i ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
- Do ubitych żółtek dodać olej i pokrojony na małe kawałki tłuszcz i dalej miksować.
- Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną i na zmianę z ubitą pianą z białek i mąką ziemniaczaną dodawać do ciasta. Już nie miksować tylko delikatnie mieszać np. łyżką lub łopatką.
- 2/3 ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć równomiernie wiśnie. Przykryć gorącym budyniem. Na budyń łyżeczką kłaść porcje pozostałego ciasta.
- Piec ok. 45 min.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Bardzo okazałe i smakowite ciasto.
OdpowiedzUsuńCiacho pycha :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:)
OdpowiedzUsuńHmm, ale pychota :>
OdpowiedzUsuń