niedziela, 21 lutego 2016

Łatwe ciasto z budyniem i wiśniami






Ten przepis polecam wszystkim, którzy nie przepadają za pieczeniem lub nie mają na to czasu a dobre ciastko zjeść lubią :) Prosty i sprawdzony. Wiśnie naturalnie można zastąpić innymi owocami.


Składniki:

  • 5 jajek "L"
  • 25 dkg miękkiej margaryny do pieczenia lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50 ml oleju
  • drylowane wiśnie z kompotu ( ze słoika o poj. 900ml)
  • duży budyń czekoladowy z cukrem przyrządzony według przepisu na opakowaniu ( na 750 ml mleka)

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C (termoobieg 150 stopni C).
  2. Blachę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą.
  3. Wiśnie odcedzić z kompotu.
  4. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli, dosypać resztę cukru i ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
  5. Do ubitych żółtek dodać olej i pokrojony na małe kawałki tłuszcz i dalej miksować.
  6. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną i  na zmianę z ubitą pianą z białek i mąką ziemniaczaną dodawać do ciasta. Już nie miksować tylko delikatnie mieszać np. łyżką lub łopatką.
  7. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć równomiernie wiśnie. Przykryć gorącym budyniem. Na budyń łyżeczką kłaść porcje pozostałego ciasta.
  8. Piec ok. 45 min.
  9. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.



















4 komentarze: