Składniki na ok. 20 pączków:
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę- 1/2 kg mąki pszennej tortowej
- 5 dkg świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 dkg stopionego masła
- szczypta soli
- 25 ml spirytusu
olej do smażenia (ok. 1 litr)
cukier puder do posypania
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyć do podrośnięcia.
Mąkę przesiać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, najlepiej robotem z odpowiednią końcówką, bo ciasto jest klejące. Gdy składniki ciasta się połączą, wlewać cienkim strumieniem roztopione i przestudzone masło i wyrabiać jeszcze do całkowitego wchłonięcia masła. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie delikatnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 1 cm. Na jednej połowie kwadratu nakładać łyżeczką nadzienie ( jeśli powidła lub marmolada jest zimna należy ją lekko podgrzać) w odległości ok. 10 cm. Przykryć drugą połową ciasta i szklanką wykrawać pączki tak aby "górka" z nadzieniem znalazła się na środku pączka.
Resztę ciasta ponownie delikatnie zagnieść, rozwałkować i w ten sam sposób wycinać pączki.
Pozostawić do podrośnięcia na pół godziny
Olej rozgrzać i smażyć pączki po ok 3 min. z każdej strony. Trzeba pilnować, aby tłuszcz nie był za bardzo rozgrzany, bo wtedy pączki szybko zrumienią się zewnątrz a w środku będą surowe. Olej powinien tylko lekko "mrugać" wokół pączków. Wykładać na papierowy ręcznik. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pączki z marmoladą :). Wyglądają mega smakowicie :).
OdpowiedzUsuńZ marmoladka najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńidealne pączki!!
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuń