niedziela, 14 lutego 2016

Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami

 Wilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :)



P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda  fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia.


Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dkg masła
  • 4 kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremowej 36%
  • 30 dkg cukierków truflowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g)
  • 250 ml serka mascarpone

Dekoracja:

  • 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki)
  • świeże truskawki
Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować, bo ciasto jest wilgotne.


Przygotowanie ciasta:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170st. C. 
  2. Wodę zagotować razem z masłem,cukrem i kakao. Wszystkie skadniki powinny się połączyć. Wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części. Każda nałożyć do tortownice wyłożonej  od dołu papierem do pieczenia. Każdy blat piec ok. 15-20 min ( do suchego potyczka).

Przygotowanie kremu:
  1. Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej pokruszone cukierki i czekoladę. Ostudzić i pozostawić do schłodzenia w lodówce ( najlepiej na całą noc). Schłodzony serek mascarpone rozmieszać w misce, dodać przygotowaną śmietankę i wszystko razem ubić ( nie za długo, żeby krem się nie zważył).
  2. Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu.

Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską.

Przygotowanie czekoladowej opaski na tort:

  1. 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  2. Na papierze pergaminowym odrysować prostokąt o wymiarach obwodu tortu i jego wysokości ( + 1 cm jeśli chemy żeby opaska wystawała lekko ponad tort).
  3. Wyciąć narysowany kształt i rozsmarować na nim równomiernie roztopioną czekoladę. Niewielką ilość czekolady odłożyć do dalszej dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia.
  4. Gdy czekolada zastygnie ( choć nadal musi być lekko plastyczna, żeby opaskę można było wygiąć), przyłożyć razem z papierem do tortu (stroną z czekoladą do kremu) i lekko docisnąć. Pozostawić do zupełnego zastygniecia czekolady, po czym papier delikatnie ściągnąć. 

Tort udekorować świeżymi truskawkami i płynną czekoladą. Trzymać w lodówce.

RADA: Aby truskawki dłużej zachowały świeży wygląd na torcie pokrywam je glazurą sporządzoną z łyżeczki żelatyny rozpuszczonej z łyżeczką cukru w 5 łyżkach gorącej wody. Smaruję pędzelkiem po przestudzeniu, gdy glazura zacznie lekko tężeć.



 


8 komentarzy: