P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia.
Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 20 dkg masła
- 4 kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietanki kremowej 36%
- 30 dkg cukierków truflowych
- tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g)
- 250 ml serka mascarpone
Dekoracja:
- 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki)
- świeże truskawki
Przygotowanie ciasta:
- Piekarnik rozgrzać do 170st. C.
- Wodę zagotować razem z masłem,cukrem i kakao. Wszystkie skadniki powinny się połączyć. Wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części. Każda nałożyć do tortownice wyłożonej od dołu papierem do pieczenia. Każdy blat piec ok. 15-20 min ( do suchego potyczka).
Przygotowanie kremu:
- Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej pokruszone cukierki i czekoladę. Ostudzić i pozostawić do schłodzenia w lodówce ( najlepiej na całą noc). Schłodzony serek mascarpone rozmieszać w misce, dodać przygotowaną śmietankę i wszystko razem ubić ( nie za długo, żeby krem się nie zważył).
- Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu.
Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską.
Przygotowanie czekoladowej opaski na tort:
- 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Na papierze pergaminowym odrysować prostokąt o wymiarach obwodu tortu i jego wysokości ( + 1 cm jeśli chemy żeby opaska wystawała lekko ponad tort).
- Wyciąć narysowany kształt i rozsmarować na nim równomiernie roztopioną czekoladę. Niewielką ilość czekolady odłożyć do dalszej dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia.
- Gdy czekolada zastygnie ( choć nadal musi być lekko plastyczna, żeby opaskę można było wygiąć), przyłożyć razem z papierem do tortu (stroną z czekoladą do kremu) i lekko docisnąć. Pozostawić do zupełnego zastygniecia czekolady, po czym papier delikatnie ściągnąć.
Tort udekorować świeżymi truskawkami i płynną czekoladą. Trzymać w lodówce.
RADA: Aby truskawki dłużej zachowały świeży wygląd na torcie pokrywam je glazurą sporządzoną z łyżeczki żelatyny rozpuszczonej z łyżeczką cukru w 5 łyżkach gorącej wody. Smaruję pędzelkiem po przestudzeniu, gdy glazura zacznie lekko tężeć.
RADA: Aby truskawki dłużej zachowały świeży wygląd na torcie pokrywam je glazurą sporządzoną z łyżeczki żelatyny rozpuszczonej z łyżeczką cukru w 5 łyżkach gorącej wody. Smaruję pędzelkiem po przestudzeniu, gdy glazura zacznie lekko tężeć.
Wspaniały torcik!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńCzeko...czeko...lada :) Dla wielbicieli czekolady torcik idealny :)
OdpowiedzUsuńwspaniały tort
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTorcik pierwsza klasa. Jak z cukierni.
OdpowiedzUsuńDziękuję;) chociaż ja za tymi z cukierni nie przepadam. Nie ma to jak domowy wypiek ;)
Usuń