Zapach domowego pieczywa w domu - bezcenny :) Chociaż nie zawsze mam czas, to przynajmniej raz w tygodniu staram się, aby taki aromat i smak w naszym domu zagościł. Te bułeczki robię najczęściej, bo dzieci bardzo je lubią i zawsze wychodzą jednakowo rumiane i smaczne. Polecam:)
Składniki (ok. 20 szt.):
- 1 kg pszennej mąki chlebowej
- 400ml ciepłej wody
- 200ml ciepłego mleka
- 50g drożdży świeżych
- 50g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- rozbełtane jajko do posmarowania
Drożdże rozetrzeć w dość dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5min. Do dużej misy w której będzie wyrabiane ciasto wsypać połowę mąki, sól, rozczyn z drożdży, mleko i wyrabiać, najlepiej robotem z końcówką typu "hak" dosypując resztę mąki, wody i masło. Wyrabiać ok 15min. Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, nie wyrabiać. Uformować wałek i nożem odcinać kawałki ciasta. Formować bułeczki i układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie pozostawić od podrośnięcia na ok. 15min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C (termoobieg). Przed samym włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować delikatnie rozmąconym jajkiem. Piec ok. 15-20 min. Smacznego!
Bułeczki jak malaowane :)
OdpowiedzUsuńbuleczki są idealne
OdpowiedzUsuń