Składniki na naczynie do zapiekania o wym. 20x25cm:
- 20dkg suchego ryżu długoziarnistego
- 40 dkg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru lub miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- łyżeczka masła
Do masy jajecznej:
- 2 jajka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego lub troszkę wyskrobanego wnętrza laski wanilii
Ryż ugotować z łyżeczką soli. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić na ósemki. Do garnka wrzucić masło, śliwki, cukier lub miód i przyprawy. Zagotować i poddusić na małym ogniu kilka minut. Śliwki nie powinny się bardzo rozpaść. Naczynie do zapiekania wysmarować grubo masłem. Ryż i śliwki podzielić na dwie części. Jedną część ryżu wyłożyć do naczynia, polać połową masy śliwkowej, rozłożyć drugą warstwę ryżu i znowu śliwki.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni C. Z funkcją termoobiegu do 130 stopni C.
Przygotować masę jajeczną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i wanilią na kogel - mogel. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z utartymi żółtkami. Delikatnie wymieszać i wylać na śliwki w naczyniu. Wyrównać powierzchnię. Zapiekać ok 25-30 min. aż piana ładnie się zarumieni. Odstawić do przestygnięcia na ok. pół godziny. Zapiekanka wtedy będzie się lepiej dała kroić i wyjmować z naczynia.
aż zgłodniałam :) zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszność!
OdpowiedzUsuńPodwieczorek idealny :)
OdpowiedzUsuń