wtorek, 1 września 2015

Devolay z mięsa mielonego z mozzarellą i bazylią

Tradycyjny kotlet z fileta drobiowego w bardziej delikatnym wydaniu. Idealny dla dzieci, bo nie trzeba wiele gryźć i możemy mieć pewność ze talerze po obiedzie zostaną puste. Przynajmniej u mnie zawsze tak jest gdy robię te kotleciki. Oprócz farszu, który proponuję w przepisie można użyć innego sera czy plasterka szynki z kawałkiem czerwonej papryki. Co kto lubi.





 

Składniki na 5 kotlecików:

  • 40 dkg mięsa z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • łyżka kopiata bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 10 listków bazylii
  • 1 opakowanie sera mozzarella w wodzie (nmozzarella w kulce)
  • do panierowania - mąka, jajko, bułka tarta
  • olej do smażenia

Mięso zmielić na grubym sitku. Dodać jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Masę podzielić na 5 części, każdą rozpłaszczyć dłonią na desce, na środku ułożyć po dwa listki bazylii, kawałek sera i zlepić zwilżonymi dłońmi formując podłużny okrągły kotlecik. Panierować w mące, osolonym jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Tłuszcz musi być tyle, aby sięgał do połowy kotletów.
Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz