Składniki na 5 kotlecików:
- 40 dkg mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- łyżka kopiata bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 10 listków bazylii
- 1 opakowanie sera mozzarella w wodzie (nmozzarella w kulce)
- do panierowania - mąka, jajko, bułka tarta
- olej do smażenia
Mięso zmielić na grubym sitku. Dodać jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Masę podzielić na 5 części, każdą rozpłaszczyć dłonią na desce, na środku ułożyć po dwa listki bazylii, kawałek sera i zlepić zwilżonymi dłońmi formując podłużny okrągły kotlecik. Panierować w mące, osolonym jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Tłuszcz musi być tyle, aby sięgał do połowy kotletów.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz