Składniki :
- 40dkg mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 5 dkg drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 5 dkg masła miękkiego
- 1/2 łyżeczki soli zwykłej
Sól morska gruba do posypania
5 dkg serka topionego (u mnie kremowy)
3 łyżki mleka
Drożdże rozkruszyc w dużej misie, wlać ciepłe mleko, dodać cukier i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, masło i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę ciepłego mleka a jeśli zbyt rzadkie - mąki. Odstawić na ok. 30 min żeby podwoilo objętość. W tym czasie serek topiony włożyć do rondelka z grubym dnem, dolac mleko i podgrzewać na małym ogniu az serek sie rozpuści, nie zagotować. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolicę i rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm. Kroić na paski o dowolnej długości i szerokości ok 2 cm. Każdy paluszek smarować masą serową przy pomocy pędzelka silikonowego. Posypać solą morską. Delikatnie przekładać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec do uzyskania złotego koloru- u mnie ok 12 min w temp. 180st C przy włączonym termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz