Na 15 kuleczek użyłam:
- 20dkg wiórków kokosowych
- 7 dkg masła
- 5 dkg cukru pudru
- 100 ml śmietany kremowki 30%
Do polewy:
Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem. Śmietanę i masło podgrzać w rondelku
- 20 dkg białej czekolady ( lub mlecznej)
- 50 ml mleka lub śmietanki ( opcjonalnie)
(nie zagotować), tak aby masło się rozpuściło. Przelać do kokosu z cukrem i wszystko dobrze wymieszać. Lekko schłodzić w lodówce, po czym formować rekoma kuleczki. Ułożyć na talerzu, owinąć folią spożywczą i włożyć do zmrazarki na ok godzinę ( lub na kilka godzin do lodowki). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jeśli będzie bardzo gęsta dodać mleko lub śmietanki.
Woda z wodnej kąpieli nie może się gotowac, ma być tylko gorąca.
Za pomocą wykałaczki i łyżeczki obtaczać kuleczki kokosowe w czekoladzie i układać na talerzu wyłożonym papierem pergaminowym. Gdy czekolada zastygnie można zajadać. Jeśli kuleczki były chłodzone w zamrażarce trzeba zaczekać aż zmiękną;)
Najlepiej przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz