piątek, 18 września 2015

Kalafior i brokuł zapiekane z sosem serowym. Zapiekane warzywa do obiadu

Różyczki kalafiora i brokuła zapieczone w  serowo-śmietanowym sosie.






Potrzebujemy:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • łyżeczka masła i soli

Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, umyć i gotowac ok. 10 min z solą i masłem. Odcedzić, szklankę wywaru zachować.

Sos serowo-śmietanowy:


  • 15 dkg startej mozzarelli
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • szklanka zachowanego wywaru
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • pęczek natki pietruszki

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 200 st. C
Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zalać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać przez ok 15-20 min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz