Potrzebujemy:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 średniej wielkości brokuł
- łyżeczka masła i soli
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, umyć i gotowac ok. 10 min z solą i masłem. Odcedzić, szklankę wywaru zachować.
Sos serowo-śmietanowy:
- 15 dkg startej mozzarelli
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- szklanka zachowanego wywaru
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania
- pęczek natki pietruszki
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 200 st. C
Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zalać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać przez ok 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz