Ciasto kruche:
- ok. 3 szklanki mąki
- 25 dkg margaryny do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać.
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich
Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC (termoobieg). Aby beza się za bardzo nie zrumieniła ja postępuję tak jak pisałam tutaj. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dkg masła lub margaryny
- cukier waniliowy
Masą przełożyć dwie części ciasta. Schłodzić.
SMACZNEGO.
Lubię! Najlepsze na trzeci dzień:)
OdpowiedzUsuń