niedziela, 6 września 2015

Pani Walewska

Ulubione ciasto mojej córki. Nie może go zabraknąć na żadnej domowej uroczystości. Dość pracochłonne ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)





 


Ciasto kruche:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 25 dkg margaryny do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 20 min.

Beza:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać.


Dodatkowo należy przygotować:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich
Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC (termoobieg). Aby beza się za bardzo nie zrumieniła ja postępuję tak jak pisałam  tutaj. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obydwie mąki i resztę mleka. Otrzymaną mase wlać do gotującego się mleka i całość zagotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Ostudzić. Margarynę lub masło zmiksować na puch i cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej.
Masą przełożyć dwie części ciasta. Schłodzić.
SMACZNEGO.



 

1 komentarz: