Oj zapachniało mi w domu że hej! Zapachniało pięknie - cynamonem i masełkiem:)  Niech i tutaj na blogu zapachnie i u Was w domkach. Przepis zatem podaję na przepyszne bułeczki, który wyszperałam 
tutaj.  Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na ok. 25 sztuk:
- 40 dkg mąki pszennej + ok. 3dkg do podsypywania
 
- 2,5 dkg drożdży świeżych
 
- 250 ml ciepłego mleka
 
- 5 dkg cukru
 
- 10 dkg roztopionego masła
 
- szczypta soli
 
- łyżeczka mielonego kardamonu ( nie dodałam, zamiast dałam cukier waniliowy)
 
Nadzienie:
- 10 dkg  miękkiego masła
 
- 2 łyżki cynamonu
 
- 10 dkg cukru
 
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
 
- cukier perlisty (gruby kryształ) do posypania
 
 
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepły mleku, dodać roztopione masło, cukier, kardamon ( pominęłam, dałam cukier waniliowy), sól i mąkę. Wyrabiać ciasto około 10 min. Powinno być miękkie i elastyczne. Nawet gdyby troszkę się kleiło do rąk ( ja tak miałam), nie dodawać mąki- po wyrośnięciu będzie w sam raz. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość (ok. 40 min). Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i jeszcze delikatnie zagnieść. Zostawić na chwilkę. W tym czasie połączyć ze sobą składniki nadzienia. Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach ok 25x60 cm. Rozsmarować nadzienie pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków "czysty" pasek grubości ok 2 cm i posmarować go rozmąconym jajkiem. Ciasto zwinąć ciasno w roladę tak aby posmarowany jajkiem bok znalazł się na spodzie. Pokroić na "kromeczki" o szerokości ok 2-3 cm. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. c.( termoobieg). Gdy bułeczki podrosną posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem Piec 5-7min,, aż będą rumiane. 

 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz