środa, 16 września 2015

"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem

Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Placki mają delikatny środek a na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka. Już bez żadnego farszu są bardzo smaczne. Ja wykorzystałam te placki do zrobienia a`la tostów z farszem pieczarkowym, które zapiekłam z żółtym serem w piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i  pysznie.






 

Na 16 placków (czyli 8 gotowych "tostów") użyłam:

  • 50 dkg surowych, obranych ziemniaków
  • 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • łyżka kopiata mąki pszennej
  • łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • poł łyżeczki soli (lub więcej jeśli gotowane ziemniaki nie były solone)
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 30 dkg pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól i  pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 15 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach

Najlepiej zacząć od zrobienia farszu, żeby usmażone placki nie ostygły i były chrupiące.
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać ketchup, przecier pomidorowy i przyprawy. jeszcze chwilę poddusić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu i wymieszać.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć na bardzo gęste sito i dokładnie wycisnąć płyn, który należy wylać. Pozostałe składniki  dokładnie wymieszać. Usmażyć 16 placuszków. Połowę z nich ułożyć  na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym rozłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać  startym serem  i zapiekać ok 7-10 w nagrzanym piekarniku (ok 180st). Posypać zieleniną i  zajadać popijając na przykład szklaneczką czerwonego barszczu:)

Można nie przykrywać farszu drugim plackiem tylko zrobić 16 placków z pieczarkami i serem. Wówczas trzeba zrobić farsz z dwóch porcji.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz