Takie ciasta lubię...zarówno jeść jak i piec. Szybkie, pyszne i bardzo efektowne. Szybkie, bo wymaga upieczenia tylko jednego biszkoptu a reszta to mieszanie, ubicie śmietany i przełożenie. Pyszne, gdyż połączenie słodkiego i słonego smaku daje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo.
Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyża mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, dosypać stopniowo obydwie mąki mieszając już tylko ręcznie łopatką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st.C do "suchego patyczka" ok. 30 min. Gdy biszkopt ostygnie przekroić na dwa blaty.
Masa krówkowa:
- puszka masy krówkowej
- 50g preparowanego (dmuchanego)ryżu
Gdy biszkopt się piecze, połączyć masę krówkową z preparowanym ryżem. Jeśli masa jest bardzo gęsta trzeba lekko ją podgrzać np. w kąpieli wodnej.
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wody. Zostawić na kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzać ja w kąpieli wodnej aż do całkowitego rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować. Mocno schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, w którym będzie ubijana. Odłożyć 3 łyżki śmietany. Resztę ubić na sztywno.W połowie ubijania dodać cukier.
Odłożone 3 łyżki śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, szybko wymieszać i cienkim strumieniem wlać do ubitej śmietany miksując na małych obrotach. Należy to zrobić szybciutko, żeby masa się nie ścięła.
Do dekoracji:
- opakowanie 70g orzeszków ziemnych solonych
Przełożenie:
Biszkopt
masa krówkowa z ryżem
2/3 masy z bitej śmietany
biszkopt
1/3 masy z bitej śmietany
posiekane orzeszki ziemne
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. takie też jest:) Zapraszam do wypróbowania przepisu:)
OdpowiedzUsuń