Składniki na ok. 20 ciasteczek:
Ciasto kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 15 dkg margaryny do pieczenia lub masła ( zimne)
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 białko do sklejania
Nadzienie owocowe:
- 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu
- łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Składniki na ciasto szybko zagnieść dłońmi w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godz. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę. Masło stopić, dodać jabłka, cukier, cynamon i smażyć ok 5 min. Dodać wiśnie i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Przestudzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła w dwóch rozmiarach- większym i trochę mniejszym. Wykroić w obydwu rozmiarach po tyle samo. Mniejsze koła smarować białkiem i nakładać na środek kopczyk owoców - tyle, żeby można było skleić z górną częścią. Na większych kołach naciąć znak X pośrodku i przykrywać nimi kółka z owocami. Brzegi dociskać palcami, żeby dobrze się skleiły. Można zrobić dekoracyjny rant za pomocą widelczyka. Wywinąć rogi ciasta powstałe po nacięciu. Piec ok 10-15 min w temp. 160 st. C (termoobieg) na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz