wtorek, 1 września 2015

Kruche ciasteczka z jabłkami i wiśniami

Bardzo ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Dla wielbicieli ciasta kruchego w połączeniu z owocami, więc chyba zaryzykuję stwierdzenie że dla sporej większości:)



 

Składniki na ok. 20 ciasteczek:

Ciasto kruche:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 15 dkg margaryny do pieczenia lub masła ( zimne)
  • opakowanie cukru  waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 białko do sklejania

Nadzienie owocowe:

  • 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu



Składniki na ciasto szybko zagnieść dłońmi w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godz. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę. Masło stopić, dodać jabłka, cukier, cynamon i smażyć ok 5 min. Dodać wiśnie i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Przestudzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła w dwóch rozmiarach- większym i trochę mniejszym. Wykroić w obydwu rozmiarach po tyle samo. Mniejsze koła smarować białkiem i nakładać na środek kopczyk owoców - tyle, żeby można było skleić z górną częścią. Na większych kołach naciąć znak X pośrodku i przykrywać nimi kółka z owocami. Brzegi dociskać palcami, żeby dobrze się skleiły. Można zrobić dekoracyjny rant za pomocą widelczyka. Wywinąć rogi ciasta powstałe po nacięciu. Piec ok 10-15 min w temp. 160 st. C (termoobieg) na złoty kolor.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz