poniedziałek, 14 września 2015

"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla.

Szybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;)





Na 6 sztuk placków potrzebujemy:



  • 30dkg mąki pszennej typ 550
  • 150 ml gorącej, przygotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać ze solą, wlać gorącą wodę i oliwę lub olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się  pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły.


Do tortilli ze zdjęć użyłam stripsy z kurczaka, sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy. 

Sos czosnkowo- paprykowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • szczypta soli 

Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. 

Placki posmarować sosem,  nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego;)





1 komentarz: