Na 6 sztuk placków potrzebujemy:
- 30dkg mąki pszennej typ 550
- 150 ml gorącej, przygotowanej wody
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać ze solą, wlać gorącą wodę i oliwę lub olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły.
Do tortilli ze zdjęć użyłam stripsy z kurczaka, sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy.
Sos czosnkowo- paprykowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- szczypta soli
Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać.
Placki posmarować sosem, nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego;)
Zdecydowanie domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuń