Na 6 sztuk placków potrzebujemy:
- 30dkg mąki pszennej typ 550
 - 150 ml gorącej, przygotowanej wody
 - 3 łyżki oliwy lub oleju
 - 1/2 łyżeczki soli
 
Mąkę wymieszać ze solą, wlać gorącą wodę i oliwę lub olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się  pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły.
Do tortilli ze zdjęć użyłam stripsy z kurczaka, sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy. 
Sos czosnkowo- paprykowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
 - 3 łyżki majonezu
 - ząbek czosnku (zmiażdżony)
 - 1/2 łyżeczki mielonej papryki
 - szczypta soli
 
Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. 
Placki posmarować sosem,  nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego;)



Zdecydowanie domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuń