Składniki na ok. 12 paluszków rybnych:
- 30dkg fileta rybnego (ja użyłam z pangi)
- 10dkg płatków migdałowych
- 1 jajko
- sól
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Na sos jogurtowo-koperkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Filety z ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż na cienkie paski a następnie w poprzek tak aby wyszły kawałki 7-10cm. Posolić i odstawić na 15 min. do lodówki. Panierować w mące, osolonym jajku i pokruszonych na bardzo drobno płatkach migdałowych.
Składniki sosu zmieszać ze sobą i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Moje dziecko z takich paluszków byłoby bardzo zadowolone :))
OdpowiedzUsuńJestem tego pewna. Są pyszne i bardzo chrupiące. Nie to co sklepowe nie wiadomo co:)
OdpowiedzUsuń