czwartek, 3 września 2015

Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym

Żeby zachęcić moje dzieci do jedzenia ryby, często robimy razem paluszki rybne- na różne sposoby. Tradycyjnie- panierowane w bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach migdałowych- te smakują im najbardziej. Polecam też wypróbować obtaczane w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam.






Składniki na ok. 12 paluszków rybnych:

  • 30dkg fileta rybnego (ja użyłam z pangi)
  • 10dkg płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • sól
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Na sos jogurtowo-koperkowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Filety z ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż na cienkie paski a następnie w poprzek tak aby wyszły kawałki 7-10cm. Posolić i odstawić na 15 min. do lodówki. Panierować w mące, osolonym jajku i pokruszonych na bardzo drobno płatkach migdałowych.
Składniki sosu zmieszać ze sobą i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.









2 komentarze:

  1. Moje dziecko z takich paluszków byłoby bardzo zadowolone :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem tego pewna. Są pyszne i bardzo chrupiące. Nie to co sklepowe nie wiadomo co:)

    OdpowiedzUsuń